Петте минути

30 януари 2022

Петте минути са тези, за които съжаляваме най-много.
„След малко, когато имам време!“

Това отлагане във времето се натрупва толкова много, че не можем да дишаме.

round gold colored pocket watch
Photo by David Bartus on Pexels.com

Пет минути са толкова малко. И толкова много.

Пет минути за разговор с татко или с мама по телефона! Малко или много?! „Извинявай, но нямам никакво време.“ Истината е, че имаме време, но то трябва да се употреби за други неща: за работа, грижи, разговори с непознати, почистване, пазаруване, готвене – все важни житейски неща.

Питала съм хората: най-много съжаляват за петте минути, които са могли да прекарат в игра с кучето си. „То, милото, така молеше, така гледаше, така настояваше, гледайки ни мило, с играчка в уста. Трябваше само да хвърлям играчката и кучето то обожава да тича след нея. Това е цялата игра. Само пет минути. Сега вече няма с кого да си играя….“ 🙁
Да се разходим из стаята люлеейки бебето, да му изпеем една песен – това отнема пет минути. Вижте какво е нарисувало детето – камион или принцеса. Нарисувайте му коте или цвете – също за пет минути.
Или прегърнем любимия си. Да го прегърнем и да му кажем колко много го обичаме. Или да погледна жена си в очите и с интерес да я попитаме как се справя в работата. Как се чувства? Уморена ли е?
Когато се разхождате спокойно по улицата с любимия човек, забавете крачката си, тогава ще вървите заедно пет минути повече. Пет минути за разговори и разходки под вечерното небе…

fashion hand hurry outfit
Photo by JÉSHOOTS on Pexels.com


Но трябва да се бърза. Побързай! Няма време. „Много съжалявам за тези пет минути, но нямам време, не мога сега – по-късно ще видя.“ Когато имам достатъчно време. Но това време не идва. Без любимите хора времето изглежда безкрайно мрачно и потискащо. И петте минути се превръщат в пет дни, пет години….. или пет хиляди години.
Където и да отидем, каквото и да правим, няма да имаме време. И това не е страшно, защото ние ще бъдем с близките си завинаги. Но изглежда, че и там ще съжаляваме за петте минути – че не сме им ги дали в земния си живот… Пет минути от земния живот понякога са цяла вечност. Дори по-ценно от вечността. Много по-ценно….


„Героят не е по-смел от обикновените хора, той е просто по-смел пет минути по-дълго.“
Не се предавайте прекалено лесно. Намерете сила да издържите поне още пет минути, понякога това е достатъчно, за да успеете!

Написано от Аида Марковска

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *