Будител на рода

1 ноември 2017

В Деня на народните будители ще ви разкажа за една категория по-специални будители – тези на рода и семейството. Това са будителите, които променят родовата съдба и пътека, оставяйки светла просека за всички свои потомци. Това са хората, които искат да внесат в рода си Светлината на просвещението, на служенето и на отдадеността към хуманизма.
Във всеки велик и дълговечен род има такива будители. Те се появават като деца, дори отрастват незабележими сред останалите, но в края на живота си и след него оставят най-светлата диря. Те се превръщат в патриарсите на рода.
Тези хора обикновено са първородните, но често ако първородния по някакви причини се отклони от тази своя цел, тя се поема от следващите деца и наседници.
Да си будител в рода си не е лесно и леко. Най-често останалите членове на фамилията не разбират и не подпомагат тази личност, намират заниманията ѝ за отвлечени и непродуктивни. Будителите на рода говорят за истината в общонароден и човешки план, борят се за нея и търсят възможности да я прояват в надродово ниво. Често това са хора, които надскачат теснороднинските интереси, преминават през собствените си семейни нужди, за да постигат велики събития за своя народ и за цялото човечество. Те полагат своята родова сила в пантеона на своя народ и само осъзнат, велик и честен род може да се поклони и признае своя родов будител още приживе. Често това се случва едва след няколко поколения, когато кръвта се успокоява, събитията остават в миналото и историята вади своя калем, за да направи вярната сметка. Да имаш такъв прародител е велико, защото оставеното от него в наследство будителство живее по силата на родовата памет във всичките му потомци и възможността да се отключи и прояви като талант, като откритие и въодушевление в живота е съвсем реална.

Резултат с изображение за родов будител

Кой е вашият родов будител? Разкажете за него и нека в този ден да сведем глава и да отдадем почит и благодарност към техните дела и следата, оставена

Написано от Аида Марковска

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *