fbpx

Приказки от стари времена

Приказки. Кой не знае поне една? Чувството, когато приказката става страшна, тъмна и после идва доброто и разпилява страха и убива чудовищата.

Приказките са родови разкази.

Родови разкази за родови травми.

Резултат с изображение за червената шапчица и вълкътЩе ви разкажа една такава. Една добра жена нямала, а и не искала да намери време да се погрижи за своята болна майка и решила да изпрати петгодишната си дъщеря при баба си на посещение; дала й хубави неща да й носи, за да измие малко съвест; пратила я през целия страшен град, пълен с непознати хора, коли, шумящи трамвай, клаксони и тъмни тротоари да посети баба си. Дори я облекла ярко, ново, стилно, за да удовлетвори своята нужда да бъде добра майка. Нещеш ли в тъмния, ужасяващ глад я забелязал престъпник, похитил я, насилил я, ограбил дори бабата, защото открил ключа към дома й в детето. Добре, че един свестен човек, случайно се оказал наблизо и повикал полицията. Полицаите били свестни, но какво повече да сторят освен да хванат престъпника и да се разправят с него – да го набият, да го затворят и да му кажат никога повече да не прави така! А добрата жена прегърнала пак дъщеря си и малко си поплакала за майка си, защото престъпника така или иначе насилил и бабата.
Ако някой ви разкаже това в един слънчев ден какво бихте си помислили? Ще ви кажа аз какво ще си помисля- тази добра жена е за затвора. Да пуснеш собственото си дете само в този ужасяващ град по какъвто и да е повод е престъпление.

Но ….

Резултат с изображение за тримата братя и златната ябълкаДа кажем, че срещате друг човек и той ви разказва следното. Един добър мъж имал трима сина. Първият му бил любимеца, носел неговото име и затова баща му доста го глезил, дал всичките си пари на него, за да учи и да стане човек, но видиш ли синът му станал хаймана. Нехранимайко, затова бащата решил да даде остатъка на втория- белким той стане човек. Втория се обидил, взел си багажа и от “Терминал 2″ отпрашил за далечни страни, без да вземе парите. Отишъл да доказва, че може и сам и не иска милостиня. Третия син, като видял всичко това, прегърнал най- големия си брат и му помогнал да си стъпи на крака. Заедно двамата поработили и средния се върнал при тях, с много нови истории, опит и с парите от чужбината успял и тук да се установи добре. Бащата ли? Бащата, виждайки че първия вече е по-добре му дал цялото си наследство, обидил са на втория задето отишъл надалеч без да го попита и забравил името на третия. А да, казвал се Глупака – така го запомнили, не че това му било името.
Вие слушате тази история и проронвате….”Този баща е за бой” или “Познавам този баща”.

Свързано изображениеА ако чуете разказ за едно момиче, останала сираче, което имало няколцина по-големи братя, а тя, изтърсака, само ги обичала, боготворяла и се надявала на тяхната любов до изнемала. За това как животът и минал без обич и разбиране, защото тя се погубила да чака големите братя, отлетели някъде много далече, чакала да й кажат колко я обичат?

Резултат с изображение за пепеляшка приказка

Или за онова семейство, където бащата се оженил втори път за любовницата си, която била доста хитра и успяла да вземе наследството от всичките му деца, дала го на своите деца, установила се добре, но продължавала да се прави на добра майка за заварениците си, защото искала и нещо повече- светът да я признае за отлична майка. То и така станало, светът от къде да знае кой какво прави зад вратите на дома си?

Вашата родова приказка е подобна. Всяка родова приказка е точно като тези.
Но аз вече умея да виждам и чета родовите приказки, а да ги прочетем заедно означава, че знам къде е вълка, къде е златната ябълска и стъклената пантофка. И вие знаете, затова можете да ми го разкажете- на мен, на децата си или на целия свят.

Родът говори с нас. През приказките си, историите си, болките, измамите, лъжите, изневерите, болестите, страданието и разказва величието на своите хора.
Вие разказвате. Ваш ред е. Аз СЛУШАМ.

 

Коментари

коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: