Рейки принципите – или кое ни прави рейкисти

19 юли 2017

Днес изпитвам силен порив да споделя с вас силата и важността на петте принципа в Рейки, дадени ни от д-р Микао Усуи.

В  Рейки аз преподавам така: Рейки енергията е лечебна само ако прегърнем философията на Рейки и я претворим в ежедневието си. Не сеансите ни правят Рейки, не символите ни правят Рейки, не дълбоките медитации, нито дори приемането и излъчването на енергията. Рейки хора ни правят принципите, които следваме и въвеждаме в живота си- ежедневно, силно, упорито, без да се отказваме дори при провал.

А аз се уча от най-добрите, затова ще дам думата на големите Рейки учители

 Валтер Любек, Франк Арджава Петер и Уилям Лий Ранд /от чиято традиция е и моят клон на дървото на рейки, БЛАГОДАРЯ! 🙂 / и тяхната ВЕЛИКА книга „Духът на рейки“:
Резултат с изображение за духът на рейки

Петте принципа на рейки

Колкото повече осъзнавам действието на енергията вътре и вън от мен, толкова по-добре

разбирам,  че  когато  живеем  в  съответствие  с  принципите  на  рейки,  те  съдържат  цялото нравствено  ръководство,  от  което  се  нуждаем.  Промяната  в  живота  ни  обаче  настъпва  не  в резултат  от  тяхното  повтаряне,  а  само  ако  им  позволим  да  се  превърнат  в  наша  ръководна светлина.  Когато  ги  повтаряме  или  припяваме,  което  е  много  лесно,  ако  усвоим  дадените  по-долу японски думи, тяхното значение трябва да отеква в сърцата ни.

До  момента  сме  преподавали  оригиналното  японско  произношение  на  принципите  на

рейки  на  стотици  участници  в  нашите  семинари.  Много  от  тях  наистина  оценяват  полученото от  първа  ръка  знание  относно  говоримия  японски  език.  За  да  усвоите  правилното произношение, тези от вас,  които имат  достъп до Интернет, могат да слушат Четна,  съпругата ми, която ги произнася или на страницата на Уилям Ранд, или на нашата страница. 

Можете да намерите тези инструкции в уебсайта на Уилям Ли Ранд (www.reiki.org) или на уебсайта на Франк Арджава и Четна (www.reikidharma.com)

 

Тук посочвам принципите и тяхното произношение:

Кьо даке уа – Точно днес:

  1. Икаруна – Не се ядосвай.
  2. Шинпай суна – Не се тревожи.
  3. Канша шише – Бъди благодарен.
  4. Гьо о хаге ми – Работи усилено.
  5. Хито ни шинсецу ни – Бъди добър с другите.

 

Според г-жа Кояма, д-р Усуи е казал, че неговата система на рейки се основава върху петте принципа на рейки и върху това, което можем да разглеждаме като трите стълба на рейки – Гашо, Рейджи-Хо и Чирьо. Без тези компоненти рейки няма криле. През изминалите няколко години в нас и в нашите ученици станаха дълбоки промени. Ние сме сигурни, че практиката на медитацията Гашо, Рейджи-Хо и Чирьо са изиграли много важна роля за тези промени. Всеки, който е практикувал тези техники, ще го потвърди.

Резултат с изображение за духът на рейкиПетте цели на Рейки Рьохо

Според Кимико Кояма петте цели на Рейки Рьохо са:

  1. Тай (тяло) — Кен (здраве)

Тялото е Божият храм. Като осъзнаем това, трябва да се грижим за него и да се молим в него. В края на краищата, няма да бъдем в състояние да издържим преживяването на просветлението без здраво тяло. Можем да направим тялото силно с помощта на рейки, медитация, подходяща диета и… смях!

  1. Ен (отношение, връзка, съдба, любов, карма) — Би (красота)

Красотата и любовта вървят ръка за ръка. Ако виждате красотата във всяко одушевено и неодушевено същество, няма начин да не живеете спокоен и осмислен живот.

  1. Кокоро (сърце и ум) — Макото (искреност, автентичност)

Кокоро, единството на сърцето и ума, вече бе споменато по-рано. Начинът за постигането на единството на сърцето и ума е като достигнем своя истински Аз. (Арджава, духовното име, дадено ми от учителя Ошо, означава „автентичен“.)

  4. Сай (талант)—Чикара (сила)

Талантът и силата вървят заедно. Когато следваме своя талант, като резултат получаваме сила, на която никой не може да устои. Не е необходимо да се страхуваме от собствените си способности!

  1. Цутоме

Нашият дълг е да работим върху себе си. Във всичко, което правим, трябва да даваме най-доброто от себе си. Не е нужно да задържаме това, което можем да дадем на другите , а също и на себе си.

Написано от Аида Марковска

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *