fbpx

Какво е нужно, за да получим терапевтична помощ и добър резутат

Здравейте, приятели,

читатели на моя блог,

мои довереници,

Днес искам да ви запозная с необходимите условия, които трябва да имате предвид, когато поръчвате и получавате терапевтична помощ. Аз работя с мнозина и наблюдавам често, че хората имат свръхочаквания, не разбират какво и как може да се направи, за да получат вдъхновение за решаването на своите предизвикателства. Неразбирането и свръхочакванията водят до ниска резултатност, а това е нежелано и от мен, и от всеки мой довереник.

И така първото и най-важното условие е търпението, което трябва да се прояви. ТЪРПЕНИЕ (patience) – нали знаете, че от тук произлиза и думата пациент. Търпението е ключово, когато търсим помощ. Проблемите, трупани с години, понякога десетилетия трудно могат да се решат за три- четири дни. Случват се и тези чудеса, разбира се, но като правило е необходимо да се изчака най-доброто и точно време, за да се поправи съдбата към резултата, който очакваме.

Терапията не е магическа пръчица, това е отговорна работа със Силата, която изпълнява вашите желания. Тя не понася бързането и прибързването. Не се опитвайте да упражнявате натиск върху терапевта с въпроса: “Защо вече нямам резултат?” Времето в този случай се определя не от довереника или терапевта, а от Висшите сили, които следят и помагат да се случва най-доброто. Нетърпението, истерията само увеличават времето, което е нужно  за да се сбъдне добрата съдба.

Следващото неименно условие е ЛИЧНОТО УСИЛИЕ И СТАРАНИЕ, както и ВЯРАТА в отличния резултат. И не истеричната, екзалтирана вяра, а тихата, нежна увереност, че всичко ще бъде наред.

Личните усилия са неизбежни, никой няма да свърши вашата работа!

Понякога има моменти, когато човек, след като получава терапевтични сеанси  не стига до желания резултат. Най-често срещаното мнение, че ако няма резултат, тогава терапевтът е слаб, неспособен, неангажиран или просто шарлатанин. Но всъщност ситуацията е различна. След като желаем да подобрим собственото си състояние, довереникът трябва да се активизира и да направи усилия, а задачата на терапевта му е да посочи тези условия и нагласи, които му пречат да действа, както и тези упражнения и състояния, които е добре да употреби, за да се достигне положителен резултат. По този начин той помага пътя към постигането на целта да е по-малко трънлив и труден; път, който е придружен с емоционална опора и непредубеден поглед.

Но мнозина мислят, че щом са поискали и заплатили не се изисква нищо от тях! Самият терапевт ще свърши цялата работа, включително и за самия клиент. Не разчитайте на резултати в този случай! Работата по проблема е общата координирана работа на терапевта и довереника. Само работа в екип дава резултати!

И сега идва още едно необходимо условие. Да, може да ви се стори малко в повече, но е важно. Като терапевт изисквам да се спазват точно моите препоръки и инструкции!

Имам случаи, когато изобщо не се подхожда по реда и начина, по който съветвам аз; довереника намира свои методи и изпълнява инструкциите ми неточно, неясно и различно дори в съществените части. Когато обсъждаме това, често довереника ми отрича, че не е спазил поставените задачи, домашни задания и условия. Това поведение не води до добри резултати!

Необходимо е и друго- да се пази известна дискретност, когато искаме терапевтична помощ. Не може да се разтръбява мощно и величествено, че искаме да променим нещо в себе си с помощта на чуден майстор, да обяваваме желани резултати преди това да се е случило в дейстителност. Дискретността по време на тези процеси е най-добрият приятел на довереника и терапевта.  Методите, с които се помага на довереника са индивидуални и те не могат и не бива да се повтарят с други – всеки е различен и поставя различни проблеми. Това, което е помогнало на вас, едва ли ще е подходящо и за приятелите ви. ТИШИНА по време на процеса!

Настройте се с ПОЗИТИВНО МИСЛЕНЕ, ВЯРА и ПЪЛНО ДОВЕРИЕ към своя терапевт.

В случай, че се съмнявате или ако сте настроени за неуспешен резултат и още повече, ако се съмнявате, че терапевта ви е професионалист и си разбира от работата – нищо няма да се случи! Няма смисъл да се свързвате с някого за помощ. Не губете вашата енергия и на другите хора при решаването на умишлено саботирана задача. Не предприемайте терапия, само за да си докажете, че сте неудачник, при вас не се получава и точно с вас няма начин да се случи нещо хубаво.  Мислите ви по проблема са съществени – такъв е законът. За да получите това, което искате е много важно да вярвате в успешния изход и искрено желаете победа! Силата на мисълта и самочувствието, без отрицателни емоции и мисли за провал са ключът към успеха! За това също може да разчитате на терапевтична помощ.

Следващото важно условие е – не разсейвайте терапевта със странични въпроси и беседи, които не са по същество!

Разбирам, че в някои ситуации само един разговор може да помогне да бъдете изведени от  състоянието на отчаяние и копнеж. И съм готова да общувам с всеки от моите довереници много, често и за дълго. Важно е да се обадите и да ми кажете мечтите, събитията, промените и т.н. Но има ситуации, които непрекъснато се внасят промени в желания резултат, разказват се разни фантазии, създават се моментни желания, дори придружено с тропане с крак. В този случай съжалявам, но кога ще работя за вас, ако се съобразявам с детенщини, мързел, оплаквания, желания и фентасмагорий? Аз мога да чета и приказки и понякога го правя с терапевтична цел, но истината е, че моето най-голямо желание е да помогна да достигнете резултат и да оцените моята помощ, а след това самостоятелно и еманципирано да продължите своя живот в щастие, здраве и успехи. Удовлетворяването на капризи не е моята работа.

И нещо важно за десерта:

Не смесвайте енергиите без да знаете какво правите!

Не прилагайте успоредно десетки лечения, тепарии, упражнения. Всеки терапевт има своя техника и почерк, свое разбиране. Във всеки случай, дори и в най-добрия случай, никой от терапевтие, работещи с вас по същия проблем, няма да получи 100% от резултата. Но в най-лошия случай нещата ще се влошат.

Ето това е всичко. Кураж, сила, вяра, радост и отзивчивост! Резултатът неминуемо ще бъде добър или още по-добър от очаквания!

Резултат с изображение за психолог

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.