Как ни помага щастието?

29 декември 2016

Щастието намалява опасността да допускаме грешки.  Между вътрешното усещане за щастие и вероятността да направим грешки съществува обратна зависимост. Щастливите хора са по-творчески настроени, по-продуктивни, по-неподатливи на пропуски, които се дължат на рутина и навици. Когато сме в добро настроение виждаме скрити взаимовръзки, подобряваме комбинативността си, намираме нови, необичайни решения на казусите си.

Щастливите хора са далеч по-успешни от останалите. 🙂 Вероятно намирате обратната зависимост?! Не, не сте прави. Състоянието на вътрешна радост води до успехи, а не обратното. Приемането на хората и фактите със спокойствие, разумното обяснение на нещата, а ако то липсва- сърдечното им приемане и тихата радост от всеки дъх ни правят успешни хора.
Не се изискват колосални усилия, за да се зарадваме. Достатъчно е малко от любимите ни бонбони, напитка или присъствие на любим човек, няколко добри комедии и смешни истории, кратко филмче със забавни животни, прекрасна природна картина или жив досег до живата природа и нивото ни на щастие и вътрешна радост бързо се покачва.
Умората, напрежението, досадата, яда, отегчението, раздразнението ни вадят от състоянието на успех в живота, просто защото ни пречат да сме креативни и бързомислещи. Хората, които са в добро настроение решават по-бързо и по-вярно, колебаят се малко и най-вече се наслаждават на моментите от живота много повече от нещастните и вътрешно неудовлетворените. Щастливите хора са и по-търсещи, те задават множество интересни въпроси и с трепет очакват разкриването на отговорите, без са напрягат нито себе си, нито света със своите желания.

Когато сте щастливи вземате верни решения. Попълвайте лотарийните числа само в състояние на покой и щастие – и вероятността да имате късмет рязко се покачва.
Парите не елиминират грешките ни, както мислят повечето хора. Финансовите стимули ни правят по-издържливи, засилват волята ни и заострят вниманието ни САМО ВЪРХУ задачата, за която сме стимулирани. Това отрязва рязко възможността да намерим нестандартни решения и ни оставят в руслото на ежедневието, което пък води до навици, а навиците – до отегчение и безрадостен живот. Парите ни карат да се съсредоточаваме  и задълбочаваме в сигурни, автоматизирани действия, защото тогава ни се плаща. Помислете върху това следващия път, когато шефа ви ви увеличи заплатата спонтанно или по ваша молба. От две предложения с равно заплащане ще приемете това, което вече ви е познато, с което сте работили дълго и имате сигурност. Е, да, но няма по-бърз път към прегарянето, умората, натрупването на грешки и безсмислието. Да, щастието ни дава възможност да приемаме риска спокойно и да го сведем до минимум, защото щастието ни е вътрешна устойчивост. Ако знаете, че каквото и да стане ще запазите вътрешното усещане за радост, тогава новото никак няма да ви плаши, нали?

Всъщност обменната монета не са парите. Вие обменяте време.

Една от най-големите грешки на хората, когато са в трудност е, че не променят начина по който употребяват времето си. Всички го знаем прекрасно, но…. не го правим. Оставаме със същото темпо, разчет, в същата фирма, със същите партньори и продължаваме да очакваме различни резултати от една и съща употреба на времето ни. За да преоформим живота си се искат самодисциплина, самонаблюдение и твърда решителност ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ. Това променя навиците ни – тези, които ни държат стабилно в нещастно състояние. Дързост е думата, когато отдавате от времето си. Бъдете дръзки и скъперници на време. Отделете достатъчно от него, за да прегръщате любимите, да наблюдавате залезите, да създавате изкуство, да сте щастливи.

Щастието зависи не от това къде сме, а само от начина, по който прекарваме времето си. Да забравим тази истина е най-големия пропуск в живота ни.

Щастлива Нова година!

 

Написано от Аида Марковска

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *