Кратко изследване на щастието – част 3

30 януари 2018

Част 3

Всеки период в живота ни има нещо ново, на което да ни научи.

› Реколтата на младостта е перспектива,

› Реколтата на средната възраст е постижение,

› Реколтата на старостта е мъдрост!

Шестте тайни на щастливите хора

1 Не мислят за това, какво мислят другите за тях.

Щастливите хора не се вълнуват истински от това, какво мислят или говорят околните за тях. Ако те обръщаха внимание на това, биха загубили усещането си за свобода и щастие, заменяйки ги със самоконтрол. Истински щастливите хора никога няма да позволят на негативните думи или действия да ги засегнат. Те се държат на дистанция от такива или остават глухи за тях.

2 Винаги гледат от светлата страна случващото се.

Независимо в каква ситуация изпада щастливият човек, той винаги търси нея добрата и светла страна. Позитивното е обратната страна на негативното, те не могат да съществуват едно без друго. Т.е. там, където има някаква неприятност, непременно има и нещо положително. Щастливите хора са напълно уверени в тази връзка и по навик дори не се замислят над това. Но ако все пак щастливият човек не успява да намери добрата страна на нещо, той сам си я създава.

Дружелюбни са.

Щастливите хора на всякъде си търсят приятели. Тях не ги вълнува вие как изглеждате или от къде сте родом. Те просто искат още един човек да се смее и да бъде щастлив заедно с тях. И тъй като всички хора искат да бъдат щастливи, те се стремят да общуват с други щастливи хора.

4 Живеят в настоящето.

Истински щастливите хора правят всичко, на което са способни Днес, Тук и Сега – възползвайки се максимално от настоящия момент. Те не чакат да настъпи подходящото време за удоволствия, те си го създават сами.

5 Отлагат проблемите, когато не се намира разумно решение.

Дори и най-щастливите хора не могат да намерят винаги положителната страна във всяка ситуация. Тогава те я отлагат, изтикват настрани и превключват на друга вълна, насочвайки вниманието си към нещо различно. И най-важното – продължават да се движат напред, защото знаят, че възникналото неприятно стечение на обстоятелствата е само временно. По този начин те успяват бързо да се справят с трудностите.

6 Гледат страха право в очите.

Така, както всички останали, щастливите хора също изпитват страх. Но през по-голямата част от времето те просто не го показват. А когато настъпят стресови ситуации и критични моменти, щастливите хора винаги успяват да се пошегуват така, че самите те да освободят напрежението и да помогнат на околните също да се успокоят.

 (Тайната) формула на щастието

›Щастието няма нищо общо с всеки вид удоволствие, което ние се стремим да постигнем. Ние започваме да разкриваме фундаменталната истина, че щастието може да бъде усетено чрез използването на един по-различен принцип на получаване на наслада.

›Вече стана ясно защо не сме способни да изпитваме несекващо удоволствие от нещата около нас – защото в момента, в който удоволствието срещне желанието, последното бива неутрализирано. И след като нашето желание вече е неутрализирано, ние ставаме неспособни да се наслаждаваме на удоволствието.

›Ключът към щастието е в добавянето на един друг елемент в целия този процес – елементът „намерение“. Това означава, че продължаваме да желаем така, както и по-рано, но придаваме една по-различна насоченост на нашето желание: в посока навън, тоест, все едно даваме на някой друг. С други думи, намерението превръща нашето желание в път за постигане на удоволстви, и то по такъв начин, който гарантира неговия непрекъснат приток, то изпълва нашето желание, следвайки намерението. И нашето желание ще е способно да получава безпределно, без опасност от пресъхване.

›Това е формулата за получаване на безгранично удоволствие, или постоянно щастие. Когато човек прилага тази формула, той всъщност преминава през цялостна трансформация и започва да усеща различни по вид удоволствия. Кабала ги нарича „духовни“ и те наистина са непресъхващи.

Каква е формулата за усещането на безгранично удоволствие?

Тя се изразява в прибавянето на „намерение за отдаване“ към нашето „желание за получаване„, така че удоволствието да продължи да тече през нашето желание безкрайно.

Истинското щастие е наблизо и напълно постижимо, то ни очаква, за да се научим как да го усещаме и как да добавим намерение към нашето желание.

В каквото и да се състои щастието, всеки от нас има право да е щастлив.

Отдаване
+
Получаване
=
ЩАСТИЕ

Щастието е избор.

Ако искаш да бъдеш щастлив, то….

БЪДИ ЩАСТЛИВ!

 

ПП: „Преди просветлението: сечеш дърва, носиш вода.

След просветлението: сечеш дърва, носиш вода!

Това е!“

Написано от Аида Марковска

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *