Правилата на щастието – пето правило

2 декември 2016

Правилата на щастието /по Артур Шопенхауер/

50 правила, които дават смисъл и намират щастието в живота на всеки от нас.
50 правила – за мнозина прекалено много, за неколцина – достатъчно, за да вникнем в щастието.

Ще ви заведа в света на „Изкуството да бъдем щастливи“ и като евдемонолог /щастиеолог/ ще правя малки коментари. ?

Радостта и болката винаги се проявяват при една и съща личност: двете значи зависят една от друга, а също взаимно се обуславят от голяма жизненост на духа.

Правило 5: Радостта и болката не се предизвикват от чисто настоящето, а от предусещането на бъдещето. Илюзията и заблудата лежат в основата на прекомерната радост и прекомерната болка, така че тези две напрежения могат да се избегнат чрез благоразумие и разсъдливост.

Всяка прекомерна радост винаги почива върху илюзията, че сме намерили нещо в живота, което изобщо не може да се срещне в него, а именно трайното, постоянно задоволяване на отново и отново пораждащите се желания или грижи. Всяка подобна илюзия после става пагубна и се плаща с горчива болка след това. Всяка прекомерна болка е падане от възвишението на радостта и изчезването на илюзията за радостта. За да се избегне това човек трябва да проявява благоразумие, да вижда нещата в цялостност и в тяхната взаимна връзка, като внимава да не попадне в капана на илюзиите. Освобождаването на душата от крайните заблуди с техните последици носи непоколебимо спокойствие, което е в основата на човешкото щастие.

moyata-radost-moyata-bolka-1935

Написано от Аида Марковска

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *