10 лесни и невероятно ефикасни техники от Рейки, с които да направите живота си чудесен и лесен

18 януари 2017

Изучаването на Рейки понякога отнема години, а за да станем майстори и експерти – и десетилетия. Но има няколко лесни и много ефикасни енергийни техники, чрез които можем да изпълняваме Рейки ежедневно и да постигаме чудесни резултати.

Всеки, който ползва Рейки има свои любими техники и способи за прилагането й. Най-популярните от тях и съответно и високо ефективни са следните:

 1. Полагане на ръце върху стомаха и гърдите – това са местата на трета и четвърта чакра. Тази поза е лесна, не предизвиква излишно внимание от околните и може да се практикува практически навсякъде и по всяко време, както когато стоим прави, така и когато сме седнали или легнали. Наречена „Поза на спящия рейкист“ това положение на ръцете гарантира дълбок и постоянен приток на Рейки през чакрите на дланите ни и на пръстите ни и нейната активна циркулация по енергийните пътища надолу и нагоре по тялото ни. Позата може да се изпълнява 15 или повече минути в първо ниво, 5-7 минути във второ и около 3-4 минути в третото ниво, но при необходимост може да се задържи и много по-дълго. За рейкистите от второ ниво е добре да поставят Символа на хармонията преди да положат ръце.
 2. Полагане на ръце върху челото и под корема – това са местата на шеста и втора чакра. Тази поза гарантира правилното енергийно разпределение в организма и фините тела и носи балансиране, успокоение, хармонизиране, бистър ум, ясна визия и точен фокус върху ежедневните ни задачи. Позата е хубаво да се прилага два пъти дневно, сутрин и вечер, но и също може да се прави по всяко време, когато имаме нужда да се балансираме и съсредоточим. Времето за нейното прилагане е строго индивидуално, но често не отнема повече от 5-7 минути. Понякога тази поза води до внезапни прозрения и промяна разбиранията ни по определени казуси, с което ставаме по-ефективни и точни. За рейкистите от второ ниво е добре да поставят Символа на Силата преди да положат дланите си.
 3. Позата, с която успокояваме ума си, балансираме двете полукълба на мозъка и обикновено се използва към края на сеансите е с поставяне на длан на челото и на тила или на челото и на темето. Това е поза, с която се зареждаме с енергия или зареждаме получателя на рейки енергията, затова понякога се нарича „космически щепсел“. Но най-големия ефект на тази поза е, че установява получената енергия и я фиксира на необходимите места, като се явява и силен енергиен донор на всички органи и системи, но най-вече на мозъка и главата. Тук особено ефективен за рейкистите от второ ниво е Символа на Хармонията, но също и Символа на Разстоянието. Често поставяме и трите символа един след друг, както и символите от Каруна Рейки.
 4. Техника за успокояване и премахване на негативни емоции: страх, вина, срам, гняв и т.н. След призоваването на Рейки и протичането през дланите ви, вземете дълбоко въздух. Изкажете ясно намерението си да се избавите от негативната емоция и да я освободите от тялото, ума, емоциите и духа си.  Положете ръцете си една върху друга върху слънчевия си сплит – това е трета чакра. Отпуснете всички „възелчета“ в корема си и дишайте леко, равномерно, но дълбоко и осъзнато около 15 минути за първо ниво, 10 минути за второ ниво и около 5 минути за трето ниво. Времето отново е индивидуално, до усещане за облекчение и успокоение. Дишането ви е без никакво усилие, но ви носи равновесие и лек, приятен хлад. Благодарете. За тези от вас, които имат посвещение във второто ниво се работи основно със Символ на Хармонията.
 5. Постигане на желания, намиране на решения с помощта на Рейки. При тази задача много въздействащи са символите на Рейки от второ ниво, но може да се изпълнява и от първо ниво. След като се умиротворите чрез позата Гашо /събрани длани пред гърдите/, поставете над короната си /седма чакра/ Символа на хармонията и положете дланите си върху темето. Три пъти повторете на глас, но не високо, своето желание, намерение, своя въпрос за решаване и останете в тази поза максимум до 7-8 минути, а ако сте легнали – до 10 минути. През това време визуализирайте желаното състояние, почувствайте го ясно, радостно и почувствайте силата на постигнатото. След това благодарете и се уравновесете отново с едноминутно Гашо.
 6. Енергийно активиране и балансиране на чакрите.
  Това е много ефективно и лесно упражнение в Рейки, с което привеждаме в ред основните седем чакри. След като сте седнали удобно, призовете Рейки и ако сте във второто ниво, нарисувайте мислено Символ на силата над главата си. Поставете го също и на дланите, а след това поставете дланите си на темето, една пред друга. Представете си как от дланите ви енергията Рейки слиза през тила по гръбначния стълб до първа чакра -опашната кост. Преместете дланите си на първа чакра. След това усетете ясно как енергията Рейки се издига от сакрума нагоре по предната част на тялото чак до темето. Сега енергията Рейки слиза по гръбначния стълб до нивото на втора чакра – това е зоната под кръста и поставете двете си ръце ниско под пъпа. Нека енергията остане там известно време и след това се вдигне по предната част на тялото до челото. Представете си как по гръбнака енергията слиза надолу до нивото малко над кръста и поставете ръцете си на слънчевия сплит. останете така известно време и вдигнете енергията по предната част на тялото до нивото на гърлото. След това енергията слиза по гръбнака до нивото на гръдната кост. Поставете ръце на сърдечната си четвърта чакра в областта на сърцето и върху гръдната кост и усетете как Рейки изпълва тази област с любов и светлина. Останете така известно време. Благодарете и се умиротворете в Гашо.
 7. Прекрасната техника „Седемсвещник“ , която ни помага да свържем физическия и емоционалния аспект на нашата личност. Това е много необходимо, когато усещаме, че тялото ни и емоциите ни не са в синхрон. Техниката има дълго описание, но всъщност е много лесна, приятна и ефективна. Призовете Рейки в поза Гашо. Визуализирайте Символа на Хармонията, ако сте посветени във второ ниво. Положете едната си длан в областта на гръдната кост, а другата над нея, без да значение  дясната или лявата е по-високо, направете както ви е по-удобно. Така двете ви длани са върху двете сърдечни чакри – основната и тази на тимусната жлеза. Постойте така от 1 до 3 минути. Преместете дланите си съответно върху гърлото в областта на щитовидната жлеза и върху слънчевия сплит. Останете така от 1 до 3 минути и преместете дланите си съответно върху челото и върху долната част на корема. След от 1 до 3 минути преместете дланите си съответно върху темето и на чатала. Моля да не се упражнява никакъв натиск, полагането е съвсем деликатно и нежно и също се остава от 1 до 3 минути. След това върнете отново дланите си върху долната част на корема и челото, последователно върху гърлото и слънчевия сплит и накрая отново върху гръдната кост и тимуса, като навсякъде оставате отново между 1 и 3 минути. След това се умиротворете с поза Гашо и благодарете. 🙂 Прекрасна техника, нали?
 8. Техника за заземяване. Тя е много необходима, когато сме прекалено възбудени, отнесени, разсеяни, не можем да се съсредоточим, губим памет или предмети, изобщо „не сме на земята“. Трябва да се изпълнява често, почти ежедневно. Седнете на стол или стойте изправени, усещайки ходилата си здраво стъпили на пода. Призовете Рейки. Ако сте във второ ниво на Рейки активирайте Символа на силата на дланите си и пред вас. Съберете длани пред гърдите си в поза Гашо и притихнете. Насочете вниманието си в съприкосновението между средните ви пръсти и след известно време преместете двете длани, които образуват „сърце“ над втора чакра, ниско под пъпа, в областта на точка Хара или долния Танден – това е центъра на корема, под пъпа на около 3-4 пръста. Останете така, като си представите как от тази точка към центъра на Земята се спуска лъч енергия и здраво се свърза с ядрото й. Останете така поне 5-10 минути. Дишайте леко, спокойно, равномерно, без напрежение. Следва да усетите ходилата си и долната част на краката си по-топли и тежки. Усетете как топлата земна енергия се вдига към вас и се влива в точката Хара. Поставете отново ръце в Гашо и благодарете.
 9. Изчистване и запълване на пространства с Рейки. Понякога е нужно само да почистим и енергизираме нашето пространство: дом, офис, автомобил и т.н. с прекрасната енергия на Рейки. Застанете в центъра на помещението, нека там освен вас да няма други хора или животни. Призовете Рейки и ако сте във второ ниво, активирайте Символ на силата. След това изпълнете пространството между дланите си със златна Рейки енергия, като постепенно разширявате докато се изпълни цялото пространство. Направете същото срещу всеки ъгъл в стаята, както долу така и горе и поставяйте и там Символ на силата. После се върнете в центъра на помещението, застанете в поза Оранта: здраво стъпили на крака, разтворени на ширината на раменете, повдигнали ръце в страни и нагоре с отворени нагоре длани високо над раменете. Когато усетите, че Рейки вече намалява и спира, благодарете и се умиротворете с поза Гашо.
 10. Движение чрез Рейки. Техника Ундо. Това упражнение води до силно емоционално освобождаване на всякакви тревоги и безпокойства. Техниката деблокира тялото и
  води до добра кондиция и лекота на движенията. Всъщност техниката Ундо е активна Рейки медитация с движение на тялото. Тя се изпълнява последователно в поне три дни, а най-добре да се изпълнява 21 дни. Как точно става това? Важно е да си осигурите достатъчно пространство за около половин час, където може да се движите свободно без никой да ви пречи или прекъсва. Застанете прави в поза Гашо, поемете дълбоко въздух и активирайте Рейки, а във второ ниво активирайте Символа на Хармонията и Символа на Разстоянието. След това с издишане разхлабете максимално тялото, отпуснете ръцете си напълно свободно, разхлабете всички мускули и се съсредоточете в желанията на тялото си да започне движение. Отначало движенията ще са леки, с малки траектории, може да започне леко въртене на цялото тяло, вдигане и спускане на ръцете, движение на торса, ханша и т.н. Няма правилни или неправилни движения – оставете тялото ви да действа така както му се прииска. Не се напрягайте, не подканяйте тялото си, бъдете търпеливи. Възможно е да не се появяват движения дълго време, но ако отпуснете ума и съзнанието си и престанете да контролирате тялото си то започва ритмично да се движи. Забравете всичко, пуснете контрола на тялото, никой не ви гледа и затова просто се отпуснете и правете тези движения, които тялото ви дава. Този ваш специфичен танц може да е придружен от звуци, които издавате, от мятане на главата, от сълзи или емоции, но важното е да не спирате движението на тялото си, докато това не стане напълно от само себе си. Когато Рейки балансира емоциите ви и физиката ви, тялото ще спре движенията, дишането ви ще се регулира и вие ще притихнете в Гашо. Може да седнете или да легнете докато усещате движението на Рейки вътре в тялото си. Може да получите усещане за безкрайно разширение на тялото ви, за изпълване с умиротворение и сила. Благодарете и хубаво разтърсете дланите си, за да освободите Рейки.

Благодаря на всички, които оценяват тази статия и моя труд. Ще съм признателна, ако я споделите в социалните мрежи. 

Написано от Аида Марковска

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *