„Новото време“ с Аида Марковска:  По грамотността посрещат и без нея те изпращат (днес)

В "Новото време" на 10 май очаквайте един разговор за грамотността.  Гост в предаването на Аида Марковска по Дарик ще е Нина Чочева - доктор по философия и съвременен френски език  *** Поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат“ в днешното дигитално време звучи така: „По грамотността посрещат и без нея те изпращат“. Вярвам, че когато учителят е готов да предава опита си, се появява правилният ученик, казва д-р Нина Чочева. Според нея грамотността на първо място е себеуважение. Каквато и професия да работи човек, трябва да бъде грамотен. Но грамотността* днес не се измерва само с умението да пишем на родния си език!

Организатор

Информация

„Новото време“ с Аида Марковска:  По грамотността посрещат и без нея те изпращат (днес)

Скъпи приятели,

Каним ви на разговор за грамотността и силата на знанието в Новото време.

Разбира се, той ще се проведе в студиото на Дарик радио, Пловдив на 10 май 2024 г. от 11 до 12 часа.

В студиото ще бъдем с доктор по френски език Нина Чочева, която е стожер и радетел на опазването на знанията за правилното писане и говорене на български език.

„Новото време“ с Аида Марковска:  По грамотността посрещат и без нея те изпращат (днес)

***

В „Новото време“ на 10 май очаквайте един разговор за грамотността. 

Гост в предаването на Аида Марковска по Дарик ще е Нина Чочева – доктор по филология и съвременен френски език 

***

Поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат“ в днешното дигитално време звучи така: „По грамотността посрещат и без нея те изпращат“.

Вярвам, че когато учителят е готов да предава опита си, се появява правилният ученик, казва д-р Нина Чочева.

Според нея грамотността на първо място е себеуважение. Каквато и професия да работи човек, трябва да бъде грамотен.

Но грамотността* днес не се измерва само с умението да пишем на родния си език!

Очаквайте „Новото време“ по Дарик  на 10 май с Аида Марковска и със специалното участие на Нина Чочева – доктор по философия и съвременен френски език, преподавател, сертифициран кариерен консултант, основател и управител на Франколандия, преводач, жури и ментор.

Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за международното оценяване на учениците – PISA,  публикува интересни данни, според които броят на книгите в дома е индикатор, който се използва в много образователни международни изследвания.  Те отчитат, че колкото по-голям е броят на книгите в домашната библиотека, толкова по-висок е средният резултат на българските ученици в различни области.  От голямо значение е и общият културен климат в семейството.