„JUST DO IT!“ или по нашенски „ПРОСТО ГО НАПРАВИ“

10 април 2023

⛵ Да направим това, което е по силите ни и то сега. Да го правим и утре, и в други ден, и после пак. Така идва реализацията!

Най-честата грешка, която хората допускаме, когато се опитваме да направим качествена промяна в живота си, е да вярваме във вълшебния прилив на волята. Повечето от нас са убедени, че можем (стига да го решим и поискаме!) да концентрираме волята си по някакъв специален начин и най-накрая да заживеем живота на загорелия, мускулест, целеустремен милионер от рекламите.

„Just do it!“ – хипнотизира ни рекламата, а ние, въртейки се с оцъклени очи, сядаме за петдесет и девети път да пишем списъци с безумни фантазии, романтично наричайки ги лични цели. Обикновено с това всичко приключва и само в редки случаи се стига до унизителните неуспешни опити да откажем цигарите и да започнем да тичаме сутрин по 20 минути преди работа.

Фундаменталната грешка тук е, че човек си представя сферата на волята си като атомна електроцентрала, към която просто трябва да се свърже правилно. В действителност нашата сфера на волята прилича повече разредена джобна батерия за iPhone. Когато човек упорства в тези преко-сили занимания, мъдрата ни психика включва своята система от предпазители, несъзнателно се противопоставя на налудничавите ни идеи и поставя прътове в колелата на тези начинания, изтощавайки ентусиазма ни. Накрая човекът, след като изтърпи неуспехите, признава поредното си поражение и започва да се смята за още по-голям слабак и неудачник. Мащабната промяна остава блян, а човекът- уверен в своята неспособност.

Кое работи?

Това, което наистина работи най-добре за мащабна промяна, е принципът „направи каквото можеш СЕГА“. Това означава да преместим вниманието си от високата и далечна цел към настоящото възможно малко нещо: да добавим една минута физическа активност към деня си (само още 1000 крачки), да изядем един десерт по-малко, да приберем една вещ на мястото ѝ, да измием една чиния, да прочетем една страница, да спрем интернета за 5 минути само. Такива стъпки почти винаги са възможни в рамките на нашата воля, така че те успяват, дават ни постоянно подсилване на самочувствието и в крайна сметка се натрупват почти незабележимо в нови, ефективни навици.

Хората са склонни значително да надценяват това, което могат да постигнат за една седмица и значително да подценяват това, което могат да постигнат за пет години. Една малка промяна, повторена пет години подред, винаги има много по-голям ефект от поредица от магически волеви усилия, а успешната промяна много повече прилича на бавно и обмислено спортно катерене, отколкото на наивни опити да изкачиш небостъргач по стълбите.

Днес

Нека днес е началото на това леко, постоянно и неизискващо УСИЛИЕ на волята начинание. Една филия хляб по-малко, 1000 крачки повече, 3 мин. отпускане/медитация. Няма нужда да се напъваме чааак толкова много!

За реализацията ще говорим много и мащабно през юни. Заповядайте на 9-то лятно училище по изобилие и РЕАЛИЗАЦИЯ. Подробности за него вижте тук!

И понеже 2 минути смях е нещо супер готино, ето и едно „мотивиращо“ видео „JUST DO IT!“ или по нашенски „ПРОСТО ГО НАПРАВИ“

Написано от Аида Марковска

Родов и холистичен терапевт, основател на Школа по родова терапия "Задругата на родонавтите"

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *