30 НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА СПРЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ОЩЕ СЕГА

28 април 2023

1 част

Статия с продължение 🙂 Хайде да видим кои са първите ни десет „забрани“, които е мъдро да следваме в живота си!

 1. Спрете да бягате от проблемите си.
  Изправете се лице в лице с тях. Не, няма да е лесно. Няма същество на света, което може да понесе безкрайни удари от съдбата. Но от нас не се изисква да решаваме всички проблеми незабавно и едновременно. Просто всеки от нас е устроен по различен начин. Нормално е за нас, хората, е да сме разстроени, да ни боли, да сме тъжни, да се спъваме и да падаме. Точно това е смисълът на живота – да се сблъскваме с проблемите, да се учим, да се адаптираме и в крайна сметка да ги решаваме. Именно това ни прави хора.
 2. Спрете да се самозалъгвате.
  Можете да понякога да послъгвате някого, но не и себе си. Животът ни може да се подобри само когато си позволим да поемаме рискове, а първият, най-труден риск за нас е да бъдем честни със себе си.
 3. Спрете да давате времето си на неподходящите хора.
  Животът е твърде кратък, за да го прекарвате с хора, които изстискват живота от вас. Ако някой ви иска в живота си, той ще се погрижи да ви е удобно. Няма да ви се налага да се борите за място до него. Никога не се вкопчвайте в някой, който постоянно намалява стойността ви. И не забравяйте, че истинските приятели не са тези, които ви подкрепят, когато вече сте на върха на нещата, а тези, които остават наоколо, когато не върви особено.
 4. Не се опитвайте да бъдете някой друг.
  Едно от най-трудните неща в живота е да бъдеш себе си в свят, който се опитва да те накара да приличаш на всички останали. Някои винаги ще бъдат по-красиви, някои винаги ще бъдат по-умни и някои винаги ще бъдат по-млади, но те никога няма да бъдат вас. Не се опитвайте да се променяте, за да се харесате на хората. Бъдете себе си и хората, които наистина искате, ще ви обичат такива, каквито сте.
 5. Престанете да изтласквате нуждите си на заден план.
  Най-страшното нещо е да изгубите себе си, като инвестирате твърде много в любовта към някой друг и забравите собствената си стойност. Не, не оставяйте другите на заден план, но помогнете и на себе си. Ако има подходящ момент да чуете себе си и да направите това, което наистина има значение за вас, този момент е настъпил.
 6. Спрете да се придържате към миналото.
  Не можеш да започнеш нова глава в живота си, докато преповтаряш тази преди теб.
 7. Спрете да се страхувате да правите грешки.
  Да правиш нещо и да допускаш грешки е поне десет пъти по-ефективно, отколкото да не правиш нищо. Всеки успех носи белезите на минали провали и всеки провал води до успех. В крайна сметка ще съжалявате много повече за това, което НЕ сте направили, отколкото за това, което сте направили.
 8. Престанете да се обвинявате за минали грешки.
  Може да обичаме грешния човек и да оплакваме грешките си, но дори и нещата да се объркат, едно е сигурно: грешките ни помагат да намерим правилните хора и правилните неща. Всички ние се губим, борим се и дори оплакваме минали грешки. Но вие не сте грешките си, не сте борбите си, вие – тук и сега – имате възможност да изградите своя ден и своето бъдеще. Каквото и да се случи в живота ви, то ви подготвя за друга стъпка в бъдещето.
 9. Спрете да се опитвате да си купувате щастие.
  Голяма част от това, което искаме, идва на определена цена. Но истината е, че нещата, които наистина ни правят щастливи – любовта, смехът и работата върху чувствата ни – са напълно безплатни.
 10. Спрете да търсите някого, който да ви направи щастливи.
  Ако не сте щастливи със себе си, с личността си, то и дългосрочната връзка с някого няма да ви направи по-щастливи. Трябва да създадете стабилност в живота си, преди да го споделите с някой друг.

Очаквайте продължението…..

източник

Написано от Аида Марковска

Родов и холистичен терапевт, основател на Школа по родова терапия "Задругата на родонавтите"

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *