Петте пътя към просветлението

6 декември 2021

от др. Франк Кинслоу
Съществуват хиляди пътища към просветлението. Въпреки че може да изглежда мистично, просветлението е нормално човешко състояние и е много по-лесно да се осъществи, отколкото някои вярват. Съществуват голям брой системи, религиозни и други, които помагат на човек да изпита просветление. Сред тях са будизмът, даоизмът, суфизмът, както и християнството, юдаизмът и ислямът. В рамките на всяка от тези системи има много учители, всеки от които има собствено тълкуване на това какво е просветлението и как човек може да го постигне. Следвайки предписанията на всеки учител, има милиарди духовни последователи, всеки от които възприема това учение по свой уникален начин.

Всъщност може да се каже, че има толкова пътища към просветлението, колкото са хората по този път. Така че, ако случайно търсите своя личен път към свободата, само мисълта за трудностите по него може да бъде непосилна. Но аз мисля, че мога да ви помогна…

Можем да вземем всички усилия за просветление, атрибутите, церемониите, философиите, догмите, упражненията и практиките и да ги вместим в пет лесно разпознаваеми категории:

1. физически път, 2. път на предаността, 3. интелектуалнен път, 4.ментален подход и 5. път на възприятията.

Физическият път към просветлението включва това, за което ние на Запад се сещаме, когато мислим за йога, знаете: асани, разтягане, навеждане и дишане. Пътят на предаността е пътят на сърцето, при който индивидуалната любов се насочва навън към божество или обожествена същност. Интелектуалният път използва инструментите на логиката и анализа, за да разглоби и в крайна сметка да премахне всички въпроси и възражения, които ограничават индивидуалното разпознаване на единството. Менталният подход към свободата изисква само умът да бъде съсредоточен, като например взиране в пламъка на свещ или повтаряне на мантра, докато обектът на съсредоточаване бъде забравен в полза на безграничното блаженство.

Пътят на възприятията към просветлението е един от тези, които познавам добре. Процесът дойде при мен преди няколко години и сега се преподава на десетки хиляди хора по света. Отговорът дойде при мен преди няколко години в момент на голямо напрежение и емоционална травма. В един или друг момент от живота си се бях посветил на всеки от другите пътища към просветлението. Бях станал експерт по това, което не работеше за мен. Това беше и моята отправна точка. В търсене на начин да премина отвъд отчаянието си реших да премахна всичко, за което знаех, че не работи. За кратко време осъзнах, че нищо от това не работи, или по-точно, че ако работиш по въпроса – това не работи!

Виждате ли, просветлението вече е вградено в телата и умовете ни. Това, което възприемаме, може да промени не само химията на мозъка и емоционалното ни състояние, но и физиологията ни. Работата е там, че възприемането е лесно и непосредствено и е достъпно за всеки. Можете дори да се научите да го правите, като прочетете книга.

Откакто открих този процес на възприемане, който наричам Quantum Entrainment® или QE®, установих, че когато се върна към някой от другите пътища към просветлението, те вече работят за мен. Всъщност в наши дни всичко е по-добре: взаимоотношенията, творческите дейности, работата и дори отдихът. (Едно време бях твърде стресиран, за да се наслаждавам на спокойни или подмладяващи дейности.)

И така, ето ги петте пътя към просветлението. Мнозина прескачат от един на друг или ги смесват и съчетават, това няма значение. Аз винаги започвам с пътя на възприятието и това е достатъчно. Ако ми се прииска да се позабавлявам и да добавя дълбочина към преживяването си, ще го комбинирам с един от другите четири.

Ако решите да експериментирате, кажете ми как се справяте. Винаги е забавно да срещнеш друг, който върви по този път, не за да стигне до края, а заради самата радост от пътуването.

др. Франк Кинслоу
The Kinslow System™ Blog

~Д-р Франк Дж. Кинслоу изследва и преподава техники за лечение и щастие повече от 55 години. Той черпи от клиничния си опит като лекар хиропрактик, задълбочени изследвания на източните езотерични философии и практики и пламенна любов към относителността и квантовата физика.

През 2007 г., в резултат на дълбока лична криза, д-р Кинслоу открива извора на изцелението и щастието, който започва да нарича Eufeeling. Първият му порив е да сподели чувството с другите. Той разработва Quantum Entrainment – техника, която тихо активира автономната нервна система, за да създаде спонтанна и естествена атмосфера, в която се осъществява дълбоко и мигновено изцеление. Ученията и трудовете на д-р Кинслоу са запознали десетки хиляди хора по света с почти магическото влияние на Еуфилинга.

Д-р Кинслоу се вдъхновява и ръководи от работната философия, изразена най-ясно в цитата: „Лечението ни прави щастливи, а щастието лекува.“ Той е автор на няколко международни бестселъра и продължава да пише и преподава в Сарасота, Флорида, заедно със съпругата си Мартина.

Техниката Еufeeling:

 • Седнете удобно със затворени очи, и оставете ума си известно време да се скита където поиска.
 • Спокойно наблюдавайте мислите си – все едно ги виждате като на кино. Те се появват една след друга.
 • Сега насочете вниманието си отвъд или в пространството между мислите си и отбележете празнотата между тях.
 • Когато мислите се върнат, отново спокойно изчакайте малко и погледнете между тях, за да откриете празнотата (това е нужно да продължи от 1 до 3 минути).
 • В това време осъзнайте доброто чувство, което ви изпълва, вашето Eufeeling – тишина, мир, радост, лекота и т.н.
 • Наблюдавайте вашия Eufeeling с ясна, но семпла невинност, без настояване. Чувството ще стане по-силно или ще се промени в друго Eufeeling, или пък ще дойдат нови мисли.
 • Каквото и да се случи, просто наблюдавайте, без да се намесвате в мислите (от 3 до 4 минути).
 • Когато отворите очите си, движете се из стаята и използвайте всичките си сетива, за да изследвате средата си, като същевременно сте наясно, че изпитвате това добро чувство: Eufeeling.
 • Когато осъзнаете, че вашият Eufeeling се е изплъзнал, не сте с него, просто отново се опитайте да си спомните и да откриете това чувство за благополучие, това добро чувство. Затворете очи, ако е необходимо. Наблюдавайте Eufeeling за известно време и след това продължете да изследвате други обекти.

За да сте наясно с Eufeeling първо трябва да сте наясно с чистото осъзнаване.

 • Eufeeling не зависи от нищо. Винаги е там независимо дали сте наясно с това или не.
 • Докато осъзнавате Eufeeling, нищо друго не е нужно.
 • Изпълнявайте Eufeeling Техниката за 4 до 5 минути, три пъти на ден.
 • За много кратко време, за броени дни, ще се научите да разпознавате Eufeeling по всяко време и навсякъде.

Написано от Аида Марковска

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *