ЕВА ИЛИ ЛИЛИТ?

5 ноември 2021

Когато жената се чувства по-висша и по-умна от мъжа, тя несъзнателно се обявява за бог, прекъсвайки връзката си с божествения си източник. Не чрез любовта, а със съзнанието си тя превзема пространството на половинката си, за да овладее съзнанието и вниманието му. Това е тъмната енергия на Лилит – древната женска същност, която е налична във всяка жена. При някои е в по-малка, при други е в по-голяма степен, но е налице във всяка жена.

Това изкривено самоутвърждаване идва от вътрешното момиче, което не е получило никаква любов, никаква или минимална грижа или привързаност от баща си.

Да бъдеш представител на висшата интелигентност и светлина е чисто мъжка позиция и мъжко качество. По този начин жената компенсира енергията на любовта и възхищението, които е получила в детството си, където благодарение на придобитите знания се печели вниманието на другия пол. Обявявайки се по този начин за по-висша и омаловажавайки другата половина, жената усеща своята екзалтация и временно удовлетворение от висотата и значимостта си.

Момичетата, които са получили пълноценна бащина любов не претендират за мъжки роли и позиции. Те продължават да гледат на мъжа като на любяща и силна опора. След като са получили любовта на баща си, те първоначално са балансирани и се съсредоточават върху откриването на своята богиня – женствеността си. Целта му е да съдържа върховната светлина на любимия, неговия божествен ум. Така действат божествените енергии на Ева, която се чувства част от Света и своя любим.

Ева, създадена от реброто на Адам, следва Светлината, която излъчва Адам. Лилит му се противопоставя. Тези две противоположни енергии в тяхното единство са същността на Бога. Те трябва да бъдат балансирани. По природа Ева трябва да се одухотвори от Адам и да роди красивите форми на Битието. Той е Дух, божествена Светлина и Фалос. Тя е Материя и Чаша. Той е дарителят. Тя приема и съдържа. Той одухотворява, а тя ражда.

Духът реализира своята божествена светлина чрез красивите форми на женското начало. А материята, подобно на купа, съхранява в себе си тази Светлина, изпълвайки се с висшия смисъл на своето високо предназначение.

© Ева Моргенщерн

Написано от Аида Марковска

Родов и холистичен терапевт, основател на Школа по родова терапия "Задругата на родонавтите"

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *