Финансовото благополучие

22 юни 2021

Ако проведем анкета на тема: „Какво липсва на хората, за да постигнат щастието?“ – лесно е да се отгатне какъв ще бъде отговорът на добрата половина от населението: липсва финансово благосъстояние.

 Да, така е. Ние живеем в материален свят и е съвсем естествено да желаем материално богатство за себе си и семейството си.

Абсолютно нормално е, когато човек се стреми да живее по-добре. Струва си да се помисли какво може да си позволи човек, който разполага с голяма сума пари. Мнозина ще отговорят: по-добри условия на живот, добро образование за деца, пътуване, здравословна храна. Списъкът продължава и продължава.

Много хора мечтаят за по-добър живот. Някои си поставят цели, постигат ги. Други търсят причини, които да оправдаят неблагоприятната ситуация и тяхното бездействие. А има и такива, които търсят възможности да променят живота си. И именно те успяват. Всеки има различна връзка с парите. Изглежда, че някои хора правят добри пари, но парите изчезват никой не знае къде. А други, колкото и да работят, колкото и да се опитват, не печелят повече пари. Има обаче хора, които, каквото и да предприемат – имат късмет във всичко, навсякъде, където работят, „изведнъж“ създават капитал. Те се наричат ​​късметлии.

Какво ни пречи да станем финансово успешни? Всъщност късметлиите са също хора като вас и като мен. Разликата е, че те нямат ограничителни вярвания относно финансите и парите. Вероятно техните мъдри родители са ги възпитавали правилно от детството. Може би сами са постигнали тази мъдрост. Най-вероятно в рода тази мъдрост е пристигнала при тях.

В края на краищата, много ограничаващи нагласи са ни внушени от нашите роднини от най-ранна възраст, тези нагласи са допълнително наложени от медиите и обществото. Всички сме срещали изразите: „Богатството се получава само с нечестни средства“ или: „Парите са зло“. И ето още едно, много популярно: „Бедните винаги са духовни, а богатите са неморални“.

Вие вероятно ще се досетите за различни ограничения … Напишете си ги, нужно и полезно е да съобразите кои от тях са ви повлияли.

Какво можем да направим, за да увеличим финансовото си благосъстояние? Как да насочим живота си в посока към богатство и просперитет?

Като начало, припомнете си ситуации в миналото, когато срамът или гневът, мъката са се смесили като усещания  с идеята за печелене на пари, особено в моментите, когато е трябвало да поискате заплащане, повишение на възнаграждението, пари за ваши усилия и труд.

Другият съществен въпрос е: „Трябва ли да променя средата, в която живея и работя?“. Това е именно следващият момент при диагностицирането на финансово състояние: влиянието на хората около вас. Те ви мотивират да се развивате или ви мотивират да деградирате, като казват, че няма да успеете. Основният въпрос е: трябва ли да промените хората, с които общувате? Може би вече сте били достатъчно дълго в обкръжението си. Може би е време да преминете към следващото ниво и да изградите своята среда сами.

Понякога спираме да забелязваме как хората около нас ни влияят. Слушайки техните преценки за нас, нашата работа, начин на живот, хобита, ние губим доверие в себе си. Съмненията тихо се прокрадват в нас и „установяват свой собствен ред“. И ето: нещо в живота се обърква. Изглежда, че нищо не се е променило, правите всичко както преди, но резултатът не е същият. Потапяйки се в миналия си опит, можете да идентифицирате причините за ниско самочувствие, съмненията в себе си и работата си, чувството на неудовлетвореност. Запишете си и тези открития.

Къде да търсим източници на доходи? С помощта на родовата терапия и регресията можете не само да установите причината за вашите неуспехи, но и да разгледате възможностите, които ще ви донесат доход. Много от нас са толкова несигурни по определени причини, че дори не забелязват колко много могат да направят в живота. Поне веднъж в живота ни сме чували фразите: „Няма да успееш“, „Няма да можеш“, „Нямаш достатъчно знания (умения, опит)“ и много други като тези? Звучи ли ви познато? Е, това е! Това е напълно достатъчно, за да посее съмненията в нас. И с течение на времето няма и следа от желаната увереност.

Ако обаче имаме самочувствие може криле да ни порастат Забелязвате ли? Веднага се появява усещането, което казва „Мога всичко”, „Мога всичко (това, което не знам, ще науча)”, „всичко ще се получи”. И наистина, тогава се оказва, че е точно така.

Финансово благополучие – как да го постигнем?

Много от нас дори не забелязват какви възможности вече имат и какви все още се отварят. Не е нужно да измисляте нищо. Всичко се оказва много просто. Предизвикателството е просто да се намерят и посочат причините, които пречат на богатството, просперитета, здравето и щастието. Финансовият успех е игра, която може да се играе весело, радостно и със съмишленици. Играе се така, че всички се подканват и помагат да се намерят някои решения, които може да не видим, ако сме сами. И това е една от областите, в които също трябва да тренираме … Ние намираме онези учители, които са една крачка напред, които могат да споделят своите знания. Не отлагаме придобитите знания за по-късно. Всеки ден правим стъпка по стъпка действия, за да консолидираме това усещане. И вече споделяме с другите не само информация, но и резултати.

ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ ПО ИЗОБИЛИЕ И ХАРМОНИЯ С АИДА И ВАНЯ, СПА ХОТЕЛ „ИЗВОР“, Старозагорски минерални бани, 29 юли -1 август 2021 г.

Написано от Аида Марковска

Родов и холистичен терапевт, основател на Школа по родова терапия "Задругата на родонавтите"

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *