Влияние на планетите върху здравето- част 1

4 октомври 2021

Направих за всички вас една интересна компилация от статии и анализ на принципите на планетите и техните проявления в медицинската астрология, както и влиянието на планетите върху хода на заболяванията. Ще публикувам на части, защото става дълго. 🙂 Приятно четене!

ЧАСТ 1

Всяко заболяване е резултат от навлизането на зла, разрушителна сила в организма. Тази сила не е хаотична, тя има своя собствена хармония, която се проявява в ритъма на протичане на заболяването.

Медицинската астрология се основава на принципа, че всички патологични състояния могат да се проявят на три нива: духовно, умствено/ментално/ и физическо. С други думи, има болести на духа, душата и тялото. Те могат да се появят поотделно, но най-често са взаимосвързани и имат тенденция да преминават от едно ниво на друго.

Духовните ни заболявания неизбежно засягат психиката ни, докато физическите болести често са по-трудни за преодоляване от психологическа гледна точка, като много от тях са истинска психическа травма. Психичните отклонения, като например фобиите, могат да привлекат към човека точно тази болест, от която той се страхува. Медицинската психология има много такива примери. Ето защо по-нататък ще разгледаме проявите на патологията, свързана с планетите, на три нива.

Слънце

Във всяка натална карта той е основният източник на жизнена сила. Неговото положение и аспектите му с другите планети определят жизнеността (цялостното духовно, умствено и физическо здраве) и разпределението на енергията на човека.

Слънцето управлява сърдечносъдовата система, кръвоносната система. Слънцето управлява кората на главния мозък и заедно с Плутон – центъра на психичната енергия.

Луна

По отношение на влиянието си върху организма е на второ място. Повечето астролози са съгласни, че в хороскопа на жената Луната е по-важен показател за здравето, отколкото Слънцето.

За разлика от другите планети, Луната събира целия спектър на слънчевата енергия, трансформира я и я отразява под формата на енергийни съобщения, които са по-възприемчиви за живота на Земята. В крайна сметка основният ѝ принцип е да се имплантира в средата и да се адаптира.

1. Луната е изцяло отговорна за процесите на асимилация и дисимилация, затова управлява стомашно-чревния тракт и всички заболявания на стомаха, панкреаса, стомашно-чревни инфекции са свързани с нея.

2. Луната е свързана с мозъчното подкорие. Всички наши инстинкти и автономни нервни разстройства са под влиянието на Луната.

3. Луната също така е най-пряко свързана с женската репродуктивна сфера: под влиянието на Луната се намират матката, млечните жлези и функцията за износване на плода от жената.

4. Луната контролира водния баланс в организма.

Слънцето и Луната сами по себе си не са разрушителни и не причиняват заболявания. Те не определят и проявлението на заболяванията, но те могат да бъдат причина за духовни и умствени заболявания.

Духовната същност на заболяванията, свързани със Слънцето, е рязко изразените егоцентризъм и самодоволство. На психично ниво това се изразява в мания за величие и убеденост в изключителната важност на човека.

Духовните заболявания на Луната се свързват с нестабилна личност. Човек няма силно его и собствено мнение. Той е капризен, непостоянен, лесно се влияе от околната среда.

На психично ниво, особено при Луна с трудни аспекти, това може да се прояви като маниакално-депресивна психоза и невроза, които могат да бъдат отделно заболяване или да съпътстват соматични заболявания.

Традиционно се смята, че човешкото здраве е свързано най-вече с планетите на септума* (Септум са седемте класически планети или септенер е наименованието, дадено в астрологичната традиция на групата от седем планети (Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн), които са били известни на астролозите преди откриването на Уран, Нептун и Плутон), въпреки че ролята на външните планети при формирането на патологични състояния вече е общоприета.

Меркурий

Във всяка натална карта той е от първостепенно значение, тъй като именно Меркурий може да промени посоката на електромагнитните токове, както и да повлияе на честотата на техните колебания.

Меркурий е свързан с умствената сфера и ни влияе непряко чрез мисленето. Следователно всеки дисонанс в психичната сфера води до съответна патология като умствено заболяване. С други думи, болестите на Меркурий са от психогенно естество.

Меркурий отговаря за всички комуникации в тялото:

1. Отговаря за координацията на движенията, тъй като осъществява взаимовръзката на симпатиковата периферна нервна система с централната нервна система.

2. Всички двигателни функции в тялото са свързани с Меркурий, включително органите на говора (гласните струни, езика) и слуха (вибрациите на тъпанчето), движенията на очите и т.н. Живакът отговаря за комуникацията и подвижността на костите и ставите (сухожилия и връзки).

3. Живакът /металът на Меркурий) отговаря за системата за обмен на въздух, т.е. за дихателната система.

Меркурий формира нестабилни хронични заболявания с променливо протичане и острите им проявления.

Духовните причини за болестите на Меркурий са предателството, измамата, лъжата и служенето на лъжата, кражбата.

На психично ниво болестите на Меркурий се свързват с повишена нервност, нарушени контакти, нарушения на речта – човек говори много с повод или без повод, или напротив, не може да изкара думи от себе си.

Във физически план Меркурий е отговорен за всички заболявания на горните дихателни пътища, бронхите и белите дробове. Те включват остри респираторни заболявания, възпалено гърло и тонзилит, фарингит, бронхит, трахеит, пневмония, туберкулоза и сериозното заболяване – бронхиална астма. Също неговите аспекти дават сигнали за неврит (включително на слуховия нерв), тендовагинит (възпаление на сухожилните легла) и заболявания на ставите и на костите.

Очаквайте продълженията…..

Написано от Аида Марковска

Родов и холистичен терапевт, основател на Школа по родова терапия "Задругата на родонавтите"

Коментари

1 коментара

1 Коментар

  1. Mariana Lazarova

    За първи път чета подобна информация и е същевременно учудваща и много полезна. Благодаря Аида!

    Отговор

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *