Медитацията като инструмент

9 септември 2022

Медитацията е най-лесният, най-безопасният и най-естественият начин да повлияете на това, което се случва в живота ви. Научете сега кои са трите ефективни принципа, на които се основава цялата практика на медитация.

Принцип 1. Започнете с малко

Медитацията е също такова умение, каквото е бягането или плуването. За да пробягате 10 км, трябва да започнете с ежедневно кратко бягане. По този начин ще дадете на тялото си непозната, но лесна тренировка, за да го подготвите за маратона.

Същият принцип важи и за медитацията. Нека първите ви тренировки бъдат кратки – само 5 минути, но всеки ден!

Принцип 2. Медитирайте всеки ден

Без редовност няма да можете да се възползвате от всички „ползи“, които медитацията може да донесе.

Когато започвате да медитирате за първи път – всичко ви разсейва, нали? Има шум зад прозореца, драскотина в ръката, схващане в крака или желание да промените позата си.

Но това са само вашите умствени блокажи, които се проявяват чрез „физиката“. Това са именно нагласите и програмите, които ви пречат да се развивате.

Принцип 3: Развиване на осъзнатост

Винаги бързаме, бързаме и закъсняваме. Да седиш спокойно и да бъдеш спокоен е лукс за съвременния човек. Но ако искате да научите „великата тайна“ на медитацията, трябва да научите тялото си на този лукс.

Не се опитвайте да принуждавате тялото си да седи неподвижно. Просто няма да успеете. Но му помогнете с помощта на ума си да осъзнае важността и дълбочината на протичащия процес. Преди всяка медитация дайте на тялото си отношение:

„Тялото ми лесно понася тишината. То се радва на този момент и е изпълнено със сила и здраве. Тялото ми се наслаждава на медитацията и ми помага

Важно: Всички тези принципи работят само при едно условие: когато изпитвате удоволствие от практиките си. В противен случай можете да се самоубеждавате настоятелно, че медитацията е полезна за вас, но тя няма да доведе до реални и видими резултати.

По материали от А. Краснова

Написано от Аида Марковска

Родов и холистичен терапевт, основател на Школа по родова терапия "Задругата на родонавтите"

Коментари

0 коментара

0 коментара

Вашият коментар