„Новото време“ с Аида Марковска: Как да планираме ваканциите си и как да си почиваме истински?

6 юли 2024

Родовият терапевт Аида Марковска и психологът Гергана Радович с ценни съвети към слушателите на Дарик. Как спите? Разберете своя хронотип в този епизод

80% от американците не харесват своята работа и се чувстват непрекъснато потиснати, уморени, с ниско ниво на жизнена енергия. 

30% от активните хора (между 25 и 55 години) имат проблем със съня.

20% от енергията на тялото се изразходва при умствена работа.

Това са само част от съвременните статистики, които са показателни за качеството ни на живот. Данните представи в аудиосериала „Новото време“  по Дарик психологът Гергана Радович.

Гергана Радович и Аида Марковска

Може ли да се научим да почиваме правилно?

Почивката не е само периодът на отпуската ни, маркирана в календара, казва холистичният и родов терапевт, водещ на „Новото време“ Аида Марковска. Най-добре е да планираме малка ваканция още първите дни на януари, за да започнем годината заредени, съветва тя. И няма значение дали отиваме на почивка в началото или в края на лятото, по-важното е да я планираме тогава, когато е най-вероятно да не мислим непрекъснато за работа, не се налага колегите да ни звънят по телефона, не сме тревожни, че ще „изпуснем“ нещо от работния процес и можем да се изключим максимално от социалните мрежи.

Най-големият стрес по време на отпуските се поражда от страха ни, че „могат и без нас“ в офиса, както и от „желанието ни за контрол“ върху работния процес, обясни Гергана Радович.  Психологът отбеляза колко е важно качеството на съня за всеки от нас.  Хората, които имат проблеми със заспиването, най-често „не могат да изключат“, не могат да спрат да мислят, дори и когато си лягат вечер, не могат да се откъснат от това да „решават проблеми на ум“.  

Познаването на собствения ни хронотип може да ни помогне да разберем как работи нашият биологичен часовник. Съвременните класификации определят 4 хронотипа (според потребността ни от сън). 

Това са:

* мечки  –  50% от населението са хора, които имат голяма потребност от сън, а често и от обедна дрямка;

* лъвове – 10-12% от населението са хора, които са активни рано сутрин, но при които енергията спада обикновено в ранния следобед;

* вълци – около 10% от населението са хора, които имат потребност да си лягат по-късно и обикновено не се наспиват; те успяват да се разсънят следобед и са най-креативни вечер;

* делфини  – 10-15% от населението;

Делфините спят много леко, често споменават, че „не са мигнали“, непрекъснато са нервни и тревожни… Опитват се да наваксат през деня с лека дрямка, но това обикновено увеличава проблема им с нощния сън.

15-20-минутната дрямка може да ни зареди много повече с енергия, отколкото 2 часа обеден сън, след който се чувстваме като „пребити“, коментира още Гергана Радович. Според нея е хубаво да почиваме следобед, особено когато времето е горещо, но ако нямаме навика за това, може резултатът да е и обратен. Всеки от нас има нужда от физическа, емоционална, сензорна и духовна почивка.

Най-добрият релакс от психическото натоварване си остава физическата дейност, подчерта още Аида Марковска.

Липсата на личен режим за почивка води до: 

– хормонален дисбаланс

– поява на хронични проблеми

– нервност и тревожност

– допускане на грешки

Гергана и Аида и книгата

Може ли и как да си „наваксаме“, ако не си осигуряваме 7 – 8 часа сън?

Защо е хубаво да лягаме и ставаме по едно и също време? 

Какво е флотация?

Слушайте и гледайте в юлския епизод на „Новото време“ с родовия терапевт Аида Марковска. Изданието е със специалното участие на психолога Гергана Радович, , създател на система за подобряване на съня и качеството на живот, автор на книгата „Фабрика за сън“.

 Гергана Радович  предостави, специално за слушателите на Дарик и читателите на darik.bg,  въпросник, чрез който, всеки който иска да подобри жизнения си тонус, може да открие своя хронотип тук.

Автор и водещ: Аида Марковска 

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Аудио и видео монтаж: Петър Тодоров

Написано от Аида Марковска

Родов и холистичен терапевт, основател на Школа по родова терапия "Задругата на родонавтите"

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *