За семейството – това, за което не се говори

24 юли 2022

Следя отблизо постовете на Оксана Ципина и наистина искам да ви преведа няколко нейни разумни и точни съвета. Все пак е лято и сме със семействата си, а други копнеят за създадат такива. Не всеки е роден за семейство, приятели, и не на всяка цена е нужно да го имаме.

Но всеки, който има здраво и любящо смейство знае, че притежава несметно и велико богатство. Разбира се, не всеки може и е редно да е богат. Пазете любовта в семействата си, привързаността, споделеността, разбирането, подкрепата и вярата в доброто. И сега давам думата на

Оксана Ципина, психолог:

Искам да пиша за нещо, което дори най-близките ви хора никога няма да ви кажат за семейството.

И така:

 1. Никога няма да ви кажат, че бракът не ви спасява от проблеми, празнота или самота. Другият човек няма да прекрати или компенсира вашия недостатък, а напротив – ще го засили или разкрие и само вие ще трябва да се справяте с него.
 2. Няма да ви кажат честно, че е по-честно и правилно да сте сам (сама), отколкото да се хванете за вариант, който е единствен, от страх, че няма да има друг.
 3. Децата не са постоянно щастие. Отглеждането и възпитанието им са също почти непрекъснати проблеми, липса на сън, често и липса на лично време, а понякога и на личен живот. Ако сте наясно с това – прекрасно, но ако си правите илюзии, че раждането на дете ще направи живота „цветя и рози“, помислете добре дали изобщо трябва да имате деца.
 4. Взаимоотношенията са взаимна отговорност и ако всеки е отговорен за себе си, а не за партньора си, всички ще са по-добре и ще се чувстват по-удобно.
 5. Семействата, които смятате за съвършени, имат своите проблеми и тъмни дни. Няма идеални семейства. нека щастливите семейни снимки от Фейсбук да не ви заблуждават.
 6. Всяко „обичам те“ приключва относително бързо. Ако не сте се научили да разговаряте, да се уважавате и да се грижите един за друг, не бива да влизате във връзка. Не сте израснали за това.
 7. Повечето двойки се лъжат един друг за секса. Жената симулира оргазъм, а мъжът смята, че спазмите на пениса му са интимност. И двамата се разхождат неудовлетворени и ядосани. Научете се да бъдете честни по отношение на сексуалните си желания – научете се да говорите за всичко, свързано със секса и нуждата ви от него.
 8. Ако с партньора ви нямате нищо общо от самото начало, едва ли ще се появи. Ето защо след известно време не бива да се оплаквате, че сте различни и не се разбирате, защото още от самото начало сте разбрали кого избирате.
 9. Научете се да признавате откровено и честно грешките си. Ако разберете, че сте направили грешен избор и не сте с правилния човек, напуснете връзката веднага. Не заблуждавайте себе си или другите.
 10. Хората не могат да бъдат променени. Те просто се разкриват повече и свалят маските си. Вие, с вашата любов, никога няма да промените никого. Ако човекът сам реши, че вие сте ценност, заради която да промени живота си, това е негов избор. Но ако решите да поемете функцията на добрия магьосник – ще е напразно.
 11. Никоя духовна практика няма да ви спаси от реалните проблеми. Това, че сте спрели да ги виждате, не означава, че са изчезнали. Затова решавайте проблемите на обективния реален свят с конкретни действия в тази реалност.
 12. Не се ръководете от чужди съвети и не допускайте непрофесионалисти до вътрешния си свят и този на семейството си. „Кухненската психология“ е добра като начин за облекчаване на напрежението, но много лоша като система за ефективни съвети. Обикновено се стига до размяна на мнения чрез промиване на мозъци.
 13. С мъжете е просто: те трябва да бъдат подкрепяни, изслушвани, хранени, да получават признание и да не им се отнема мястото в дома. С жените е просто: трябва да говорите с тях и да им дадете сигурност и усещане за любов. Всичко е просто, ако сте искрени и не искате да сломите или унижите партньора си по никакъв начин.
 14. Създаваш семейство и имаш деца, когато знаеш точно защо ги искаш. Мненията на другите хора и нагласите на обществото не работят тук.
 15. Ако допуснете грешка, простете си и продължете. Животът е твърде интересен и красив, за да го превърнем в ад.

Оксана Ципина, психолог
#оксанацыпина_психотерапия #оксанацыпина_работапсихолога #оксанацыпина_психологияреальности

Написано от Аида Марковска

Родов и холистичен терапевт, основател на Школа по родова терапия "Задругата на родонавтите"

Коментари

0 коментара

0 коментара

Вашият коментар