Херметичната доктрина – накратко и обяснено лесно

10 януари 2022

Здравейте, приятели в учението,

Често ме питат какво е херметизъм и защо често се говори за херметичните принципи. Разбира се вие ще проверите в Уики, но нека ви го кажа както го знам и разбирам аз.

Херметизмът е основната философска система и учение от Древен Египет, която много векове е била пазена в най-строга тайна в тесен кръг от посветени и едва някъде в началото на 20-и век, заедно с други сакрални системи, става достъпна за широката публика.

Учението е наречено на своя основател Хермес Трисмегист /Трижди велик/, когото египтяните обожествявали и издигали в пантеона на своите богове под името Тот, а по-късно древните гърци правят същото, наричайки го Хермес или Бог на мъдростта. Славата на Хермес била толкова голяма, че през много векове го наричали „Учител на учителите“, „три пъти Велик“, „Певец на боговете“, „Най-великият от най-великите“. Във всички древни земи името Хермес е било дълбоко почитано и на практика е било синоним на титлата „Източник на мъдрост“. Много народи обичат да приписват на него своя национален произход.

Историците са склонни да вярват, че Хермес Трисмегист е митичен персонаж или събирателен образ, но във всеки случай философската доктрина, наречена на негово име, е една от най-великите в историята на човечеството. Това учение е било толкова тайно, че и до днес използваме термина „херметичен“ в смисъл на таен, секретен, напълно скрит, и дори се възприема като нещо затворено толкова здраво, че абсолютно нищо не може да излезе навън /херметическо, херметично/.

Основният херметически трактат е „Кибалион“ и представлява сборник от основни аксиоми, максими и наставления. Той съдържа седем херметични принципа, изложени основно на завоалиран и шифрован език чрез алегории и препратки. Херметичните принципи представляват единна хармонична система, която позволява да се изучават тайните на Вселената и да се открият отговори на много фундаментални въпроси. Херметичната практика позволява да се контролират не само малките и незначителни ситуации от ежедневието, но и важните събития в живота ни, като буквално да можем да създаваме собствената си съдба със собствените си ръце.

Ето то тук може да си купите самата книга, на изд. Мириам.

Животът може да бъде сравнен с глобална игра, която се подчинява на съвсем конкретни и ясни правила, а този, който ги познава и умело ги използва, просто получава точно това, от което се нуждае или желае, според мисиите , които изпълнява в този си живот.

Херметизмът е истински демократична философска система, която не само разкрива механизмите на функциониране на живота, но също дава насоки за самия живот и дали да използва това знание или не – това е доброволен избор на всеки. Херметиците не пропагандират учението и светогледа си, а само информират хората за тях. В днешно време тази система е по-малко разпространена в сравнение например с йога, цигун, тибетските духовни практики и други популярни изкуства за самоусъвършенстване, но всъщност повечето от известните в момента философски доктрини и концепции, духовни и религиозни практики се основават на някои или на всичките херметични принципи. А научната основа на херметическата философия осигурява висока ефективност и универсалност на тази древна, но все още актуална доктрина. Което, разбира се, я прави вечна в рамките на нашата вселена.

Тази книга е много полезна, очаква се да има нов тираж, препоръчвам я:

See the source image

Гледайте и това филмче, ама е малко …бошлаф. 🙂

Дано да съм била полезна, желая ви много успешна седмица!

Написано от Аида Марковска

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *