5 проблема, които си създаваме сами /а можем винаги да избегнем!/

25 юли 2019

Всеки от нас има своите предизвикателства и проблеми в живота, но има такива от тях, които създаваме сами, без да сме призовани от съдбата или от лош късмет. За тях ние отговаряме лично и затова е напълно възможно да ги преодолеем самостоятелно. Те стават част от личната ни орис и от ориста на потомците ни!

Хайде да разгледаме петте най-важни проблема, които често създаваме сами за себе си! Да помислим кои са те и че биха могли да бъдат избегнати, ако се прояви на време мъдрост и рационалност.

  1. Вземането на много заеми без възможност за разумното им връщане. Ако разбирате, че няма как да обслужвате дългосрочен заем за луксозен автомобил или не може да си позволите диван за 4 000 лева, тогава няма смисъл да създавате куп дългове. Животът в дългове и кредити е много горчив и неприятен живот.
  2. Пренебрегване на здравето. Това може да се разгледа във всеки аспект, като насилване на тялото, духа и психиката. Да се грижим за себе си и осъзнато да обичаме тялото си и да чуваме душата си е едно от най-важните неща в живота. Здравето не се купува с пари, не винаги е възможно да се върне и да се възстанови, затова е важно да се грижим за него от най-ранна възраст и то по начин, който ние разбираме и харесваме.
  3. Работа, която не ни носи удоволствие, удовлетворение и/или ниско възнаграждение за труда ни. Защо да работите една трета от деня, това, което не искате; да бъдете там, където всичко е дразнещо и досадно? За щастие, сега има достатъчно възможности, за да не се спираме на една дейност, а ако не ни достигат знания, тогава винаги можете да преминем през нови форми на обучение и специализация. Ако позволявате вашият качествен труд да се оценява ниско и да не бъде възнаграждаван подобаващо – отново това е проблем, който си създавате САМИ. Изисквайте от себе си и от другите да бъдете платени според труда, знанията и отдадеността си.
  4. Живот с роднини под един покрив, както и връзки, които не носят удоволствие и удовлетворение, приятелство с хора, които не са на нивото ни; съдружие и колегия с хора, изоставащи силно от нашето разбиране за живота. Средата на общуване влияе силно върху нас, а често и не по най-добрия и вдъхновяващ начин. Наша важна задача е да отсеем ненужните връзки и да бъдем близки с онези, които ще ни съдействат в развитието и ще ни вдъхновяват всеки ден. По-добре е да си сам, отколкото с някой, който те измъчва. А най-добре е да си с разумни, приятни хора, с които общуваш спокойно, радостно и с лекота, с които се разбирате лесно и бързо. Това е и здравословно, защото пазим нервите си и не си докарваме различни кавги и крамоли. Да живееш в скандали и разправии ежедневно е път към бавното и мъчително самоунищожение. Мир и хармония навсякъде около нас!
  5. Въвличане в приключения /всъщност изпитания/, които след това причиняват неприятности на нас и на околните. Изборът на човека е всъщност и неговата свобода. Отговорни сме и то само ние за своите избори. Ако разбираме, че нещо ще ни доведе беди до главата, на време е разумно да се отдръпнем и да се откажем, отколкото после дълго да бягаме и да се крием от изнудвачи, мутри, гангстери и други неприятни личности; да принуждаваме приятелите ни да ни спасяват, да се крием от правосъдието, властите и още по-лошо да въвличаме и други в тези неща. Отговорно приемайте всеки свой избор и носете неговите последствия самостоятелно!

Разбира се има още други купища неприятности, които можем да си създадем сами. Но мисля, че тези пет са в основата на неразумното поведение, което измъчва понякога всеки от нас. И не забравяйте, ако сте си навлекли неприятности – простете си, не се обвинявайте, честно вижте пораженията, далновидно преценете загубите и как да ги възстановите, бързо и разумно излезте от тях с минимални щети за вас и всички около вас. Да бъдем отговорни за себе си и за света около нас!
ПП: Не давайте празни обещания – нито на себе си, нито на някого другиго!

По материали от http://www.raduga-schastie.ru/o-psihologii/problem-kotorye-ljudi-sozdali-sebe-sami.html

Написано от Аида Марковска

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *