7-ма стъпка към богатството

15 юли 2019

Станете блестящ слушател и наблюдател

Слушането е толкова просто действие! То изисква от нас да присъстваме, понякога и да действаме, но не е нужно да правим нищо друго. Не трябва да съветваме, нито да поучаваме, нито да звучим разумно. Просто трябва да седим и да слушаме притихнали.”, Маргарет Уитли

„Първо се опитайте да разберете, а след това да бъдете разбрани.“ – Стивън Кови

Интересно е да се наблюдава колко много хората ценят собствената си „мъдрост“.

Наскоро бях в разговор с един от менторите си. Бяхме трима в този телефонен разговор. И тримата обсъждахме целите и плановете, които менторът ни даваше за разширяване на бизнеса и за опростяване на живота. Разговорът ни продължи около 90 минути. 60 от тези минути говори третият човек, който дълго бъбреше за идеи без ясен контекст. Опитваше се, разбира се, да бъде полезен и умен. Искаше да изпъкне, да се покаже.

Но! Не беше полезно. За никого от нас.

Вместо да говорите и да се лутате в безкрано многото си идеи е по-добре да задавате добри въпроси. И да чувате отговорите преди да зададете следващия въпрос! Това е много важно! Записвайте въпросите си, изчаквайте, за да бъдат зададени.

Въпроси като: Каква е точната цел? Какви са реалните предизвикателства? Какво е допустимо, че ще се случи в различните варианти? Защо искате да направите тези промени? Необходими ли са? … и т.н.

След като разберете контекста на всеки разговор и обучение, тогава и само тогава вашите думи ще бъдат полезни. Когато става въпрос за взаимоотношения и комуникация, понякога залогът е много висок. В разговора идват идеи, начини, сила, енергия, прогрес! В тези случаи е добре да измерите десет пъти и да режете веднъж. Обмислете внимателно какво ще споделите. Мъдро е думите ви да са актуални, полезни и на място.

Това, което наистина е нужно да е да си там за своите колеги, ученици, приятели, а не просто да раздуваш собственото си его.

Ако вие обучавате хора, то направете го действително полезно за тях. Задавайте въпроси, преди да представите знания и идеи, за да бъдете максимално точни. Помогнете колегите ви сами да получат яснота чрез собственото си споделяне. Уверете се, че те разбират какво наистина се случва в главите им, като им помагате да изяснят мислите и идеите си.

Тогава, след изслушването, споделянето, обмислянето, когато почувствате, че можете да дадете ярко прозрение, направете го в контекста на това, което вече те са казали.

Тогава хората ще бъдат уверени, че наистина ги слушате и че наистина се опитвате да им помогнете. Те ще ви обичат и ще ви уважават, защото за разлика от повечето хора, вие сте естествен и истински. Вие сте отличен слушател.

/продължава/

Написано от Аида Марковска

Коментари

0 коментара

0 коментара

Вашият коментар