fbpx

Похвала за момиче и за момче

boy and girl sitting on bench toy
Photo by J U N E on Pexels.com

Знаете ли каква е разликата между похвалата за момче и за момиче?

Момичето не бива да бъдe хвалено за това, което e направило. Това допринася само за нейната деградация. Ако похвалите едно момиче за това, което е направило – „това е много добро, това е много красиво“ – ще стигнете до нагласата, че тя ще получава признание само за това, което е направила. „Ще получа признание само за това, което съм направила, както и само ако го направя“. Това е принцип, който унищожава жените.

Здравословното състояние на нещата е: аз съм достойна за любов, защото съм добра, защото съм умна, защото съм домакиня, защото съм помощница, защото съм принцеса, защото съм фея в кухнята. Тогава психиката на жената остава здрава, защото самата ѝ природа е одобрена, т.е. за да получа любов, трябва просто да остана себе си. Това е принципът на възпитанието на едно момиче. Ако започнете да я хвалите за заслугите ѝ, тя веднага ще започне да си мисли: аз самата не мога да бъда хвалена за нищо, мога само да спечеля любов, ако имам заслуги – ще имам любов.

a vintage photo of lovely siblings
Photo by Suzy Hazelwood on Pexels.com

При момчетата е точно обратното. Абсолютно диаметрално противоположно е състоянието при тях. Майките много обичат да казват: “Ти си толкова сладък, толкова умно момче си, толкова си добър”. Изглежда, че това е нещо добро. Всъщност само допринасят за деградацията на човека, защото той си въобразява, че е добър сам по себе си. А мъжът е добър само ако постигне нещо.

Така че, за да се насърчи момчето да се усъвършенства и да се почувства щастливо накрая, трябва да му се говори за неговите заслуги: „Това което правиш е много хубаво, много добре, много умело“. Момчето се нуждае от всички тези ласкави думи в по-малка степен, защото това е неговата природа да се развива. Той се нуждае от похвала за постигнатото, именно за постиженията си.

За по-големите момчета е много важно да покажат самолета, направен от лего, на всички гости, които им идват на гости, вместо да чуват: “Скъпи, миличък, добричък, способен”. Това е по-важно от всички муцунки, ръкостискания и прегръдки. “Вижте какво е направил и познайте кой го е направил. Точно така, той го направи – моят син” – това е много по-голяма похвала, по-голям стимул за едно момче.

А едно момиче няма да се почувства цялостна, ако нагости със супа цяло село, всички съседи. Тя просто ще разбере, че трябва да прекара целия си живот в това да приготвя супа. Тя никога повече няма да заслужи любовта им, ако не нахрани всички близки със супа. Това ще бъде нейна идея в живота и тя ще бъде съсипана от нея.

Руслан Нарушевич

legs of teenagers sitting
Photo by Ron Lach on Pexels.com

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.