fbpx

Откъси от семинара “Наследствената предразположеност и личната ефективност” – Ч.К. Тойч

“Няма смисъл да скърбим за починалите, те живеят в нас. Не съществува такова нещо като смърт; животът се предава от поколение на поколение. В този семинар ще изброя десет области от човешкия живот, в които наследствеността играе значителна или по-скоро определяща роля. Целта на семинара е да се постигне максимална яснота при разбирането на този въпрос. Всеки от вас ще намери аналогии между изброените ситуации и тези, които се случват в реалния му живот, и това ще ви помогне да намерите решения на собствените си проблеми.

1-ва категория ситуации

Да предположим, че предците, и бабите, и дядовците на даден човек от двата му рода не са постигнали финансово благополучие. Това е възможно да формира в наследника им базово вътрешно желание ( B.I.D. – basic inner desire е термин на автора, който ще оставя в този вид – бел. Аида) “да постигне финансово благополучие”. Воден от това B.I.D., внукът е на финалната линия на успеха. Мнозина, които проследяват случаите в живота му ще решат, че той е обсебен от идеята да печели пари. Но причината за обсебването му съвсем не е неговият характер. Поведението и действията му са логични и съответстват на динамиката, която са имали предците му.


2-ра категория ситуации

Желанието да доминираш в семейството. Ако в семейството на предците е имало проблем с властен предтеча-глава на семейството, който чрез своята власт е правил всички около себе си нещастни, такъв човек е кодиран или да не се жени изобщо, или да сключи нещастен брак. Той сам не го иска, подчинен е на генетичния си код, т.е. намира се в генетичен транс.
Генетичният транс не е нищо друго освен подчинение на генетичната предразположеност, която се поражда от невежеството. (т.е от незнанието на родовата история – бел. Аида)

3-та категория ситуации

Стремеж към това да си винаги ефективен и любящ родител. Ако дядо или баща, като глави на семействата си, са били строги и взискателни, но не винаги любящи, тогава техният внук или син е обречен също да бъде строг и взискателен, но не винаги любящ баща и в своето семейство. Разумният живот няма да се успокои, докато това несъвършенство не бъде премахнато.

4-та категория ситуации

Неспособността на човек да се примири с авторитета, който е бил или е в живота му. Този модел на несъгласие с властта обикновено се проявява в три-четири поколения. Докато човек не се научи да признава чуждия авторитет, той няма да има авторитет в семейството си, пред децата си. Ако родителите му вече са мъртви и той не е имал време да им се отблагодари и да сведе глада пред тях(приживе), трябва да им отдаде дължимото след смъртта им, за да спечели уважение към себе си.

Живеем във вселена, която е електромагнитна по своята същност, и няма нито едно чувство или мисъл, които да не се предават от поколение на поколение. Всяко поколение решава проблем или нежелана ситуация, която се е случила на неговите предци.

5-та категория ситуации

Неспособност за изразяване на емоциите и преживяванията. Ако човек не обича да споделя мислите и чувствата си с никого, това означава, че и неговите предци са го правили. И неговият генетично обусловен дълг е да продължи да не прави същото, което не са правили и предците му. Ако човек започне да модифицира унаследена предразположеност, тази модификация започва да се разпространява в следващите поколения.
Така например, ако в семейството на някой човек има постоянни оплаквания от липса на сила, умора и други подобни, тогава, за да стане успешен, човекът трябва да коригира това, т.е. да промени това, което е присъствало в предишните поколения.

6-та категория ситуации

Моделът на оплакването. От поколение на поколение всички се оплакват един от друг и от живота като цяло. Ако моделът на оплакване не бъде отстранен от семейството, то привлича ситуации, които ще бъдат причина да се оплакваме още повече. Моделът на оплакването е нужно да бъде премахнат и по този начин да се коригира поведението на следващите поколения. Ако не бъдат предприети действия за промяна на това условие, мисията на човека в този живот няма да бъде изпълнена.

Първото нещо, което трябва да се направи за всяка категория ситуации, е да:
а) да откриете причината за ситуацията;

б) да се очертаят стъпките, които трябва да се предприемат за промяна на въпросното условие;
в) да предприемат стъпките за премахването му.

7-ма категория ситуации

Моделът на заболяването. Това е много често срещано явление. Неговата модификация е премахването на физическото заболяване, което присъства в семейното “законодателство”. Абсолютно необходимо е да се създаде алтернативен закон за здравето в рода, който да е валиден за вас и за следващите поколения.
Всеки човек има право на пълно, съвършено здраве. Всяко заболяване, дори и най-малкото, има емоционален, психологически корен. Това се отнася за повечето заболявания и особено за сърдечносъдовите болести, рака, мигрената, псориазиса, хемороидите и други. Животът няма да се успокои, докато не осъзнаем причините за болестта и не направим корекции.

“Тази седма категория ситуации включва и проблема с дълголетието и жизнеспособността. Ако предците са починали преди времето си, техният наследник е нужно да се стреми да доживее до по-късни години. Разумният живот няма да се успокои, докато не осъзнаете, че няма смърт, няма възраст. Трябва да живеем пълноценно всеки ден.
Нашият метод се основава на преобучение на съзнанието. Изхождаме от предпоставката, че всеки има пълен потенциал и може да го реализира във всяка област на живота.

8-ма категория ситуации

Това са ситуации, свързани с необходимостта от промяна на такива семейни постановки, като алкохолизъм, наркомания, завист и гняв. Всички тези неща тровят живота на човека. За да бъде животът пълноценен и щастлив, нашето поколение е пряко задължено да направи това, което нашите предци не са успели. Някои могат да действат според собствените си разбирания, но всеки участник трябва да изработи модел за своя нов живот.
Осъзнаването и действието са двата фактора, които могат да превърнат новия модел на семейни отношения в реалност. Ключовите думи за такава промяна са дисциплина и самоконтрол.

И така: трябва да се откажем (и да преработим – бел. Аида) нежеланите модели, които ни ограничават и контролират. Ситуацията трябва да се обърне. Нужно е да контролираме моделите си на поведение, рефлексите си. Хората, които живеят сега, трябва да се освободят от комплексите, които са доминирали в живота на техните предци. Ние преобучаваме нашето съзнание, както и косвено съзнанието на нашите предци, които продължават да живеят в нас. Нашите предци не могат да преминат в по-висши сфери, ако ние не разрешим ситуациите, които те не са могли да разрешат.

9-та категория ситуации

Ситуации на подчинение и покорство, които човек чувства към околните и света. В тези ситуации е нужно да си позволим самоутвърждаване и чувство за сигурност, от които може би сме били лишени в детството си от родителите си или от някой друг. Трябва да дадем приоритет на собствените си права и на правата на хората около нас. Но не бива да влизаме в конфликт с тези, пред които сме подчинени, трябва да ги разберем и да се помирим с тях.

10-та категория ситуации

Та е най-важната. Това е способността да осъзнаете своята отговорност в семейството. Президентът Труман е казал: “Няма на кого повече да се прехвърлят отговорностите”. Това важи и за нас – не можем да прехвърляме отговорността за ситуацията в семейството си върху някой друг. Не можете просто да си да кажете: “Моят дядо, моят баща го правеха така , и аз ще правя така”.
“Ако човек се опитва да избяга от отговорността и реалността на живота, той се насочва към алкохолизма или наркотиците. Никакъв вид бягство обаче няма да реши проблема с отговорността. Самоубийството не решава нито един проблем. Бъдещото поколение ще трябва да се върне към същите проблеми (които са поставени от предците ни – бел. Аида).

Всеки човек трябва да разбира предизвикателствата на реалния живот. Не можем да чакаме децата или внуците ни да решат проблемите на нашите предци и нашите проблеми, нужно е да го направим ние. Не бива да се оправдаваме или обвиняваме себе си или другите. Никога не осъждайте никого. Вместо това проучете и разберете собственото си положение в рода и семейството и задачите, които са поставени от предците.

В семинара ще разберете същността на това, което ви се случва ще се опитате да разберете причините за него. Важно е да не се опитваме да избегнем отговорността, а да я разберем, да я приемем и да правим това, което тя ни налага. Животът не е само радост, но и признаване и поемане на отговорност.
Има много ситуации, които трябва да бъдат променени. Но въз основа на дългогодишния ми опит мога да кажа, че тези 10 категории са достатъчни, за да започнете. Ако още от днес започнете да спазвате изброените по-горе принципи, животът ви ще бъде свободен и щастлив, а това е прекрасно наследство, което ще предадете на децата си.”

автор: Чемпиън Курт Тойч, откъс от семинара му “Наследствената предразположеност и личната ефективност

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.