Съветите на д-р Ч. К. Тойч

20 октомври 2021

Днес ще ви дам практически подход към по-доброто самочувствие, базирано на психогенетичния поглед на д-р Чемпиън Курт Тойч.

Американският д-р по психология Ч.К. Тойч е разработил цялостна програма за своите пациенти, за да се освободят от виктимизма /бел. А: виктимизмът или виктивизмът е психологическо състояние на човек, в което той е сигурен, че причината за всички неприятности е самият той/ и да постигнат целите си в живота. Промяна е чрез метода ИДЕАЛ. ИДЕАЛ дава на индивида, неговото семейство и приятели по-успешен и по-щастлив живот, т.е. индивидът може да избегне съдбата на „жертва на генетичния код“, ако осъзнае, идентифицира този родов код и със силата на мисълта си и целенасочена система от обмислени практически действия „възстанови своя код“ (въпреки че това е много трудно). Д-р Тойч е забелязал, че някои личностни черти и поведения са доминиращи в едно поколение и отстъпват на заден план в друго. Затова децата често приличат повече на своите баби и дядовци, отколкото на родителите си, и по-често повтарят нерешени проблеми именно от съдбите на своите баби и дядовци. Основната задача на цялата човешка дейност е да се пречисти родовото ДНК чрез индивидуални или колективни усилия – съзнателни или несъзнателни.

Необходимостта децата да поемат психологическите проблеми на своите предшественици е свързана с този процес. И Библията казва, че греховете на човека се заплащат от неговите деца, потомци до седмото коляно. И колкото по-скоро човек осъзнае този „грях“, нерешения проблем на предците си и активно се заеме да го реши или преодолее, толкова по-щастлив ще бъде самият човек и неговите деца, потомци. За преодоляването на нежелания генетичен код са полезни както общите препоръки, разработени от Ч. К. Тойч в книгата му „Второто раждане или изкуството да опознаеш и промениш себе си“, така и – в зависимост от спецификата на семейния код – специфични програми за усъвършенстване с помощта на психолог, владеещ метода ИДЕАЛ.

д-р Тойч подчертава: „Вашата лична, семейна, професионална и социална ситуация е следствие, което не може да бъде променено, без да се промени самооценката ви. За да постигнете най-добри резултати за възможно най-кратко време, препоръчваме ви да се придържате към следните принципи:

 1. Смятайте се за щастливци;
 2. Не говорете нито на шега или още по-малко на сериозно негативно за себе си, не си предсказвайте неприятности и „лоши неща“ (всяка дума и мисъл като семе отива в несъзнаваното и „дава своя кълн“, като се реализира в реални събития – затова е толкова важно да имате позитивно мислене, за да може положителните оптимистични мисли да се реализират в положителни събития; в противен случай негативните мисли за вас ще се реализират след определен период от време в реални негативни събития)
 3. Не се колебайте да вземате решения;
 4. Обичайте себе си (или поне се опитайте да се харесвате) и обичайте другите хора (или поне се опитайте да ги харесвате); колкото по-зле мислите и се отнасяте към хората, толкова по-зле ще се държат те с вас – те несъзнателно отразяват вашите негативни мисли – излъчвания и неволно ги прилагат в негативни действия спрямо вас
 5. Гледайте на всичко като напълно постижимо;
 6. Гледайте на всички събития като благоприятни;
 7. Винаги довеждайте нещата докрай или поне ги обявявайте за завършени;
 8. Живейте нашироко; редовно и позволявайте излишества;
 9. Не правете компромиси със себе си, не се задоволявайте с по-малко; считайте, че имате право на най-доброто. Ако вашето подсъзнание ви научи да не се задоволявате с малко, то ще ви даде най-доброто, ще ви осигури желана позиция в работата, в обществения живот, в семейството;
 10. Не споделяйте най-съкровените си чувства с никого;
 11. Не се оправдавайте (когато човек се оправдава за действията си, той обикновено се опитва да покаже, че не е виновен, че е жертва на някакви обстоятелства, но колкото по-често казвате, че сте жертва на обстоятелствата, толкова по-безпомощен ставате и толкова по-често наистина сте жертва на външни обстоятелства)
 12. Отстоявайте правата си;
 13. Контролирайте това, което чувате и слушате- внимавайте с ненужната информация; ако искате да успеете, изключете се и не слушайте, когато някой прави лоши прогнози. Всичко, което мислите и казвате за другите, в крайна сметка е за вас;
 14. Бъдете търпеливи. Всеки път, когато изпитваме нетърпение към някого, се подготвяме да станем обект на нетърпение от страна на някой друг. Важно е да бъдете търпеливи и към себе си.

Въпреки че сте посели нови семена за самоусъвършенстване в себе си, известно време ще продължите да жънете плодовете на предишните си убеждения и действия. Когато усвоявате новото съзнание, не забравяйте, че това, което сте научили преди, е дълбоко залегнало в мозъка ви. Затова ще запазите старите си знания и навици на поведение чак до успешния край на опита си за промяна.

Вярвайте в себе си, не се обезкуражавайте; опитайте се да развиете увереност в себе си. Внушавайте си приятни мисли за себе си и за другите. Увеличавайте чувството си за удовлетворение всяка минута, час и ден. Ако не сте доволни днес, утре ще бъдете още по-недоволни. Това е едно от правилата на подсъзнанието.

Научете се да бъдете щастливи. Започнете още сега да се учите да бъдете доволни както от себе си, така и от възгледите си, от семейството си, родителите, съпругата, децата и дори от кучето си, от способностите си, от шефа си, от колегите си. Подобрете всичко, което можете или искате да направите. Приемете останалото, както дойде.

Написано от Аида Марковска

Родов и холистичен терапевт, основател на Школа по родова терапия "Задругата на родонавтите"

Коментари

0 коментара

0 коментара

Вашият коментар