fbpx

Съветите на д-р Ч. К. Тойч

Днес ще ви дам практически подход към по-доброто самочувствие, базирано на психогенетичния поглед на д-р Чемпиън Курт Тойч.

Американският д-р по психология Ч.К. Тойч е разработил цялостна програма за своите пациенти, за да се освободят от виктимизма /бел. А: виктимизмът или виктивизмът е психологическо състояние на човек, в което той е сигурен, че причината за всички неприятности е самият той/ и да постигнат целите си в живота. Промяна е чрез метода ИДЕАЛ. ИДЕАЛ дава на индивида, неговото семейство и приятели по-успешен и по-щастлив живот, т.е. индивидът може да избегне съдбата на „жертва на генетичния код“, ако осъзнае, идентифицира този родов код и със силата на мисълта си и целенасочена система от обмислени практически действия „възстанови своя код“ (въпреки че това е много трудно). Д-р Тойч е забелязал, че някои личностни черти и поведения са доминиращи в едно поколение и отстъпват на заден план в друго. Затова децата често приличат повече на своите баби и дядовци, отколкото на родителите си, и по-често повтарят нерешени проблеми именно от съдбите на своите баби и дядовци. Основната задача на цялата човешка дейност е да се пречисти родовото ДНК чрез индивидуални или колективни усилия – съзнателни или несъзнателни.

Необходимостта децата да поемат психологическите проблеми на своите предшественици е свързана с този процес. И Библията казва, че греховете на човека се заплащат от неговите деца, потомци до седмото коляно. И колкото по-скоро човек осъзнае този „грях“, нерешения проблем на предците си и активно се заеме да го реши или преодолее, толкова по-щастлив ще бъде самият човек и неговите деца, потомци. За преодоляването на нежелания генетичен код са полезни както общите препоръки, разработени от Ч. К. Тойч в книгата му „Второто раждане или изкуството да опознаеш и промениш себе си“, така и – в зависимост от спецификата на семейния код – специфични програми за усъвършенстване с помощта на психолог, владеещ метода ИДЕАЛ.

д-р Тойч подчертава: „Вашата лична, семейна, професионална и социална ситуация е следствие, което не може да бъде променено, без да се промени самооценката ви. За да постигнете най-добри резултати за възможно най-кратко време, препоръчваме ви да се придържате към следните принципи:

 1. Смятайте се за щастливци;
 2. Не говорете нито на шега или още по-малко на сериозно негативно за себе си, не си предсказвайте неприятности и „лоши неща“ (всяка дума и мисъл като семе отива в несъзнаваното и „дава своя кълн“, като се реализира в реални събития – затова е толкова важно да имате позитивно мислене, за да може положителните оптимистични мисли да се реализират в положителни събития; в противен случай негативните мисли за вас ще се реализират след определен период от време в реални негативни събития)
 3. Не се колебайте да вземате решения;
 4. Обичайте себе си (или поне се опитайте да се харесвате) и обичайте другите хора (или поне се опитайте да ги харесвате); колкото по-зле мислите и се отнасяте към хората, толкова по-зле ще се държат те с вас – те несъзнателно отразяват вашите негативни мисли – излъчвания и неволно ги прилагат в негативни действия спрямо вас
 5. Гледайте на всичко като напълно постижимо;
 6. Гледайте на всички събития като благоприятни;
 7. Винаги довеждайте нещата докрай или поне ги обявявайте за завършени;
 8. Живейте нашироко; редовно и позволявайте излишества;
 9. Не правете компромиси със себе си, не се задоволявайте с по-малко; считайте, че имате право на най-доброто. Ако вашето подсъзнание ви научи да не се задоволявате с малко, то ще ви даде най-доброто, ще ви осигури желана позиция в работата, в обществения живот, в семейството;
 10. Не споделяйте най-съкровените си чувства с никого;
 11. Не се оправдавайте (когато човек се оправдава за действията си, той обикновено се опитва да покаже, че не е виновен, че е жертва на някакви обстоятелства, но колкото по-често казвате, че сте жертва на обстоятелствата, толкова по-безпомощен ставате и толкова по-често наистина сте жертва на външни обстоятелства)
 12. Отстоявайте правата си;
 13. Контролирайте това, което чувате и слушате- внимавайте с ненужната информация; ако искате да успеете, изключете се и не слушайте, когато някой прави лоши прогнози. Всичко, което мислите и казвате за другите, в крайна сметка е за вас;
 14. Бъдете търпеливи. Всеки път, когато изпитваме нетърпение към някого, се подготвяме да станем обект на нетърпение от страна на някой друг. Важно е да бъдете търпеливи и към себе си.

Въпреки че сте посели нови семена за самоусъвършенстване в себе си, известно време ще продължите да жънете плодовете на предишните си убеждения и действия. Когато усвоявате новото съзнание, не забравяйте, че това, което сте научили преди, е дълбоко залегнало в мозъка ви. Затова ще запазите старите си знания и навици на поведение чак до успешния край на опита си за промяна.

Вярвайте в себе си, не се обезкуражавайте; опитайте се да развиете увереност в себе си. Внушавайте си приятни мисли за себе си и за другите. Увеличавайте чувството си за удовлетворение всяка минута, час и ден. Ако не сте доволни днес, утре ще бъдете още по-недоволни. Това е едно от правилата на подсъзнанието.

Научете се да бъдете щастливи. Започнете още сега да се учите да бъдете доволни както от себе си, така и от възгледите си, от семейството си, родителите, съпругата, децата и дори от кучето си, от способностите си, от шефа си, от колегите си. Подобрете всичко, което можете или искате да направите. Приемете останалото, както дойде.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: