fbpx

Колко много любов… :)

В Древна Гърция понятието за любов имало много изражения: агапе, филео, ерос, сторге, лудус, прагма, мания, филавтия, ксения (agape, phileo, eros, storge, ludus, pragma, mania, philautía, xenía).
И всеки елемент е само един от аспектите на любовта, който не е задължително да измества останалите…или сам да присъства.

Агапе означава “Божия любов” или “безусловна любов”. Любовта агапе е безкористна, алтруистична. Тя дава всичко от себе си, без да очаква нищо в замяна. Слънцето грее еднакво и за красивите градински цветя и за бурените и плевелите, защото такава е природата на слънцето. Тя не може да не блести, да не се раздава и щедро да се излива без очакване на същото.

Ерос е страстната физическа любов. Любовта е влюбване, любовта е страст. Външният вид и физическата привлекателност на партньора са много важни. Връзката се развива много бързо. Сексуалното привличане е много силно. Ако еросът е взаимен, партньорите се привличат един към друг като магнит. Съществува силно желание за пълно физическо притежание на партньора. Влюбените, обзети от ерос, искрено вярват, че са създадени един за друг.

Филео е чувствена и нежна любов. Гръцкият глагол “филео” означава привързаност или приятелство в духовната сфера. Тя често се нарича “братска любов”. Този вид любов е тясно свързана с чувствата и емоциите ни и е ключът към влюбването. Този вид любов се простира далеч отвъд обикновената физическа любов, защото достига дълбоко до нашите чувства. Филео е чувство на нежност към любимия, но винаги с очакване за ответно чувство.

Сторге е любовна привързаност, която се проявява като удобна, позната връзка. Тя се състои от естествени чувства на привързаност и осъзнаване на принадлежността един към друг. Тази любов е и чувството, което съществува между родители и деца или братя и сестри.

anchor couple fingers friends
Photo by Snapwire on Pexels.com

Лудус е любов като игра, която никога не се приема сериозно. Въпреки че любителите на лудуса не искат да наранят другия човек, те често нараняват партньора си. Понякога те са егоистични, защото на първо място е собственото им желание да се насладят на играта, а не мислите и чувствата на другия човек. Затова този тип любовници нямат нищо против да завързват отношения с няколко партньора едновременно. Лудус е хедонистична любовна игра, която няма дълбочина на чувствата и позволява сравнително лесно да се изневери. “Обичам да играя играта на любовта с всички” – това е нейното мото.

Прагма е прагматична любов, реалистична и земна връзка. Традиционно я наричат “любов към удобството”. Това е спокойно, разумно чувство. Докато при манията любовта е доминирана от чувствата, които подчиняват разума, при прагмата доминира разумът, а чувствата са подчинени на него. Тук, до привличането, емоцията, страстта, винаги стои верният пазител – съзнанието.

Манията е любовна обсесия (от гръцкото “мания” – болезнена страст). Манията е тревожна любов, копнееща любов.

В Древна Гърция понятието за любов имало и понятия като филавтия – самовлюбие, нарцисизъм. Това е любов към себе си, но и единствено само към себе си. Филавтията може да е здравословната ни обич към нас самите, но и да е белег на силен егоизъм.

Ксенията е любов към госта, която включвала щедрост, доста хвалби и комплименти, подаръци и добро отношение в обществото.

ОБИЧАЙТЕ СЕ! 🙂

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.