Ако болестта е в тялото, тя се проявява и навън

14 август 2022

В лечебната книга на китайските императори се казва: „Ако болестта е вътре, то тя се проявява и навън“. Там пише още:

„Бъбреците се проявяват чрез ушите. Бъбреците са отговорни за състоянието на костите“,

„Черният дроб се отваря към очите. Черният дроб е отговорен за сухожилията, връзките и мускулните обвивки.“

„Белите дробове се разкриват през носа. Белите дробове са отговорни за кожата и косата.“

„Далакът се разкрива чрез устните. Далакът е отговорен за меките тъкани и мускулите.“

„Сърцето се разкрива чрез езика. Сърцето е отговорно за кръвоносните съдове.“

Така че звъненето в ушите, постоянните фрактури на костите трябва да ни накарат да обърнем внимание на бъбреците. Постоянна болка в долната част на гърба? – Запомнете – „Дворецът на бъбреците е долната част на гърба“ и ще стане ясно, че болката в долната част на гърба е свързана с дейността на бъбреците.

Имате ли замъглено зрение или често усуквате ставите си? Получавате ли спазми в краката? Обърнете внимание на черния дроб. Ноктите ви са тънки и чупливи – „Ноктите са краят на сухожилията“ – черният дроб е отговорен за сухожилията и вие трябва да укрепите черния си дроб.

Запушване на носа? Постоянно ли ви се появяват пъпки по кожата? Обикновено е свързано с белите дробове.

Подути устни, тънко тяло със слаби мускули – това блокиран меридиан на далака.

А цветът и формата на езика говорят много за състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Ако върхът на езика е тъмночервен, това означава, че в сърцето има излишък на Огън. Извитият на една страна език е предвестник на инсулт. „Косата е израз на сърдечната енергия.“ Ако косата пада, рано посивява, това е сърдечен проблем.

Някои хора продължават да се събуждат през нощта между един и три часа. Те имат проблеми със заспиването. Това е така, защото периодът между един и три часа сутринта е време на активност на чернодробният меридиан.

Някои хора изпитват болки в гърдите или корема постоянно по едно и също време – вечер – между седем и девет часа. Това често показва проблем с кръвоносните съдове. Тъй като периодът от 19 до 21 ч. е време на активност на перикардиалния меридиан.

За всеки период от денонощието е отговорен определен енергиен меридиан. Като се научим да разбираме връзката между вътрешните органи и външните прояви, всеки от нас може да идентифицира собствените си здравословни проблеми и да реши повечето от тях с помощта на достъпни и естествени средства като масаж, правилно дишане, упражнения и др.

Меридианите

Меридианите са мрежа в човешкото тяло, открита от китайските лекари преди няколко хиляди години. Западната анатомична наука дълго време не успяваше да открие доказателства за съществуването на тази мрежа. Едва през 1998 г. малка група китайски учени най-накрая успява да представи научните доказателства пред света. Екипът открива, че меридианите са оптични влакна (физични свойства на оптичните влакна). Открили са също, че капилярите по меридиана са успоредни на него. Ако анализираме това явление от гледна точка на съвременната механика на флуидите, то доказва, че тук се движи течност. Това откритие може да даде разумна научна основа за утвърждаването на китайската медицина, че лекарствата циркулират в тялото по меридианите. Това е и доказателство, че по меридианната система могат да се изпращат не само сигнали, но и да се пренасят материални вещества. За разлика от други мрежи в човешкото тяло, които имат своя специфична структура, меридианната система е магическа мрежа, която обхваща цялото тяло и е съставена от елементи с различна физическа природа. Надяваме се, че след като окончателно се докаже съществуването на меридианната система, изследванията ще продължат и всички функции на тази система в организма ще бъдат изяснени.

У Цин Чжун


Написано от Аида Марковска

Родов и холистичен терапевт, основател на Школа по родова терапия "Задругата на родонавтите"

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *