9-та стъпка към богатството

17 юли 2019

Непрекъснато актуализирайте вашето определение за успех

„Ако не сте различен от този, който сте били преди дванадесет месеца, не сте научили достатъчно.“ – Alain De Botton

Разтърсващите преживявания могат да променят живота ви. По подобен начин трансформиращите отношения могат да променят живота ви.

Добре е редовно да обменяте опит и да се ангажирате с хора, които подобряват сегашния ви подход и подкрепят настоящата ви перспектива на живот.

Точно сега вие вече виждате света по нов, точно определен и различен от предишния начин, основан на средата, целите ви и това, на което сте се обучавали до момента. Вие вече сте променили тези неща, за да отговарят на изискванията ви за ценз, сила и просперитет. За това говорихме подробно в предходните стъпки.

Знаете ли, че всъщност можете да видите само това, което е уместно, важно, интересно и значимо за вас. Психолозите наричат ​​това „селективно внимание“. Това, на което се фокусирате, се разширява, утвръждава, развива, непрекъснато се показва пред вас и вие го забелязвате.

В момента това, върху което се фокусирате, може да е различно от това, което сте се фокусирали преди две-три години. Нормално е да е така! В младостта сте се фокусирали върху това, което приятелите мислят за вас, това е било важно. В зрелите ви години фокусът ви се измества и това е съвсем естествено. Помъдрявате с опита!

Извънредните, внезапните преживявания са специфичен опит, който поставя акцент върху нещо, което е било извън фокуса ви до този момент. Когато имате тези преживявания, които изместват фокуса и вниманието ви, започвате да виждате света по различен начин. Виждате ракурси, идеи, гледни точки, които до сега са ви отбягвали.

Мъдро би било последвателно да спирате вниманието си върху неща, които са значими и ценни за вас в този момент от живота ви. Попитайте се:

Колко от времето и вниманието ми са насочени към неща, които наистина са от значение? Или отделям твръде много време и внимание за незначителни неща?

Колко енергия влагате в неща, които не обслужват вашите истински цели и мечти?

Върху какво можете да се съсредоточите, за да ползвате ценното си време по-правилно и по-полезно?

Наскоро се срещнах с човек, който ми помогна да се съсредоточа повече върху връзката ми с детето ми. Разказа ми история, която промени перспективата ми относно тези отношения. Наистина слушах и възприемах това, което той казваше. Историята, която ми разказа, включваше неща, които вече бях чувал и знаех, но въпреки това не бяха излъчили достатъчно силен сигнал, за да насоча вниманието си натам. Но цялостното преживяване на неговия разказ наистина я направиха реална, поне достатъчно, за да се променят моите ценности и цели относно връзката с детето ми.

Има неща, които сте чували и преди, но са минали през вас, без да им обърнете внимание. Това са неща, които знаете, но не ги правите. Знаете, че трябва да се погрижите за здравето си, но отлагате. Знаете, че трябва да се погрижите за отношенията и връзките си – но не го правите. Знаете, че трябва …… , но ……
Стивън Кови казва: „Да знаеш, но да не го направиш е все едно като да не го знаеш.“

Само защото сте наясно с нещо, не означава, че му обръщате внимание. Да станете емоционално свързани с това нещо – ето начина, по който то става истински важно за вас. Когато се ангажирате с нещо и започнете да се идентифицирате с него, то става голяма част от живота ви. Здравето, отношенията, изобилието…..

Да видим точно сега как е здравето ви. Обръщате ли внимание на доброто си здраве? Чували сте един милион пъти, че вашето здраве е важно, най- важно! Вие знаете това отлично, но обръщате ли внимание на здравето си? Или вашето внимание спира винаги върху други неща, не толкова важни?

Вашето внимание може да бъде количествено измерено спрямо това, което ви задейства във вашата среда. Примерно, хората, които са пристрастени към алкохола или хазарт, са предизвикани от много неща в своята среда, за да консумират алкохол и да залагат в хазарт. Или когато пътувате- имате усещането, че целият свят е тръгнал да пътува. Знаете това усещане!

Какво ви задейства? Емоционално насоченото към вас. Това, с което се идентифицирате, защото то е смислено за вас. В него е вашата история, тази която разказвате за себе си.

Добрата новина е, че можете да проектирате фокуса си така, че външната ви среда да задейства емоционлано това, което наистина искате да видите. Това, на което обръщате внимание, е това, което цените.

Да обобщим: Поставяте си цели близки до ценностите, които желаете да имате. Създавате рутинни процедури и среда, която да изведе тези ценности на преден план във вашето собствено внимание. Вашият принос и доверието във вашите способности оформят визията ви. След това насочвате вниманието си към това да живеете тези ценности ежедневно. После редовно отчитате, че опитът, който започвате да придобивате обновява, разширява и усъвършенства тези ценности.

Ако дефиницията ви за „успех“ не се е променила през последните 12 месеца, тогава не сте научили много. Ако определението ви за успех не се е променило, тогава не сте имали мощни преживявания.

Време е да създадете за себе си и в своята среда мощни, трансформиращи преживявания!

/продължава още малко/

Написано от Аида Марковска

Коментари

0 коментара

0 коментара

Вашият коментар