Axis Mundi или „Ос на мира“

15 октомври 2021

Axis Mundi или „Ос на мира“, е централната ос, която обединява всички зони на преживяване и всички състояния на съзнанието. Символично тя е представена по различни начини. Тя може да е Световното дърво, Свещената планина, Полюсът и Кръстопътят като център на магическата вселена.

Това е не толкова място, колкото вътрешно усещане за вашето място в света. Отпускането в момента, който наричаме „тук и сега“ означава, че се намираме в „центъра“ на своята магическа реалност. Процесът на центриране може да се осъществи под формата на сложен „ритуал за създаване на магическо пространство“ или в момент на релаксация и пълно спиране на мислите преди започване на задачата.

Основните елементи на това центриране са съвсем прости:

  1. Осъзнайте физическото си присъствие.
  2. Определете врата (порта), проход, посока на светлината или измерение (в която и да е система от образи, с която предпочитате да работите), като се поставите в центъра.
  3. Отъждествете се с избрания от вас източник на вдъхновение – сливайте макрокосмоса (абсолютното преживяване) с микрокосмоса („аз“).

Освен това Axis Mundi може да се смята за входна точка към различните вътрешни светове на митичната космология. Разумно е да се предположи, че кабалистичното дърво на живота е еволюирало от шаманското дърво на света.
Axis Mundi може да се представи символично и като кръстопът, който се среща в келтските, древногръцките и хаитянските митологични системи. Вътрешните светове са обитавани от множество духове, демони и предци. Влизането в контакт и запознанството с тези същности чрез посредничеството на шаман се счита за част от цялостния колективен опит на племето.
Това е рядкост в западната култура, защото има толкова много вътрешни светове, които да изследваме. Дълбокият ум е силно податлив на внушения (в края на краищата благодарение на него сме способни да учим) и може да бъде облечен в различни образи.

Написано от Аида Марковска

Родов и холистичен терапевт, основател на Школа по родова терапия "Задругата на родонавтите"

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *