fbpx

Феномените на сянката и злото в приказките, Мари-Луиз фон Франц

Ако прочетете внимателно следващия текст, цитат от една великолепна книга няма да има нужда от никакъв коментар.

“Ако човек не живее със своите вътрешни възможности, тогава тези вътрешни възможности стават разрушителни за него.  Ето защо Юнг казва, че от психологическа гледна точка по същата причина една от най-злите и разрушителни сили е нереализираното творчество. 

Ако някой има творчески дар и поради мързела си или по някаква друга причина не го използва, тази психическа енергия се превръща в истинска отрова.  Ето защо често диагностицираме неврозите и психичните заболявания като нереализирани, недоживени по-високи възможности. 

Според нашия опит отказването от по-високо развитие или по-високо съзнание е едно от най-пагубните неща в живота.  Освен всичко друго, този отказ автоматично насърчава хората да се отдръпнат от всеки, който се опитва да го направи за себе си /т.е. развива своя потенциал -бел. А./.  Тези, които не са реализирали своя творчески потенциал, се опитват да попречат на други хора да покажат дарбата си и тези, които не са реализирали възможността да повишат нивото на съзнанието си, винаги се опитват да замъглят или вдъхнат несигурност на хората, полагащи усилия в тази посока. 

Ето защо Юнг казва, че ако пациентът нарасне своя анализатор, което се случва доста често, тогава той трябва да напусне този анализатор, защото той ще издърпа пациента обратно на предишното ниво.  Желанието на човек да попречи на други хора да повишат нивото си на осъзнатост, тъй като той самият не иска пробуждането на своето собствено съзнание, е наистина смъртоносно зло. 

А да можеш да развиеш съзнанието и да не го използваш, като цяло е най-лошото зло, което изобщо може да си представиш.”

Мари-Луиз фон Франц “Феномените на сянката и злото в приказките”. Книгата е базирана на два лекционни курса, преподавани в Института Юнг в Цюрих. Авторката използва различни приказки, обясняващи как в нас се съчетават доброто и злото.

И едно изречение от мен, Аида: Не смятам да спра да провокирам размислите ви и да настоявам да търсите и развивате в себе си своите творчески възможности. Вярвам, че това е най-доброто и мъдро нещо, което всеки от нас би могъл да предостави както на своите любими хора, така и на по-широкия кръг от приятелите си.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.