Как можем да идентифицираме интелигентните хора?

16 януари 2020

Интелигентните хора имат общи личностни характеристики и те са видими. Ако държим да срещаме и общуваме с предимно интелигентни хора, е разумно да потърсим следните черти и навици:

 1. Навикът за четене е първият и основен знак за отличаване на интелигентните хора от хората със средно и ниско ниво на ителигентност. Те обикновено използват голяма част от свободното си време именно за четене и самообразоване.
 2. Интелигентните хора вероятно ще признаят собственото си невежество по теми, по които не са компетентни и нямат особен интерес.
 3. Те са склонни да бъдат достатъчно любопитни и не се страхуват да задават въпроси. „Достатъчно любопитни“ означава умерено ниво на задаване на въпроси и обмисляне на отговорите, а не поток от нескончаеми въпроси без желание да се вникне в отговорите.
 4. Те признават грешките си в миналото, без значение колко малки или големи са били. „Това се е случило и урокът е взет“ – така разсъждават интелигентните хора.
 5. По отношение на мисленето те често са позитивни и независими.
 6. Те са спокойнине говорят излишно и непоканени, добре възпитани и показват съпричастност към различни каузи.
 7. Те често имат в близкото си обкръжение малко хора, защото не им е нужна особено възторжена публика.
 8. Техните мнения се основават предимно на факти и логически умозаключения, а не на емоции. Но притежават богат емоционален свят и си дават сметка, че той е водещ за много хора.
 9. Обикновено не участват в пламенни спорове и конфликти.
 10. Те са наистина адаптивни, открити, приятелски настроени и забавни.
 11. Интелигентните хора не се социализират прекалено, не ходят на парти всеки път, не присъстват на всяко вълнуващо събитие, Същевременно са доста дисциплинирани що се отнася до техните задачи и лична етика.
 12. Те разбират другите хора, съобразяват се с тях, но по внимателен начин остават целенасочени в своите действия и планове.

Написано от Аида Марковска

Коментари

0 коментара

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *